k Back

De cultus kleden. De pracht van het liturgisch textiel uit de kathedraal van Doornik

12/09/2021 h 28/11/2021 F Aan de kalender toevoegen 2021-09-12 2021-11-28 Europe/London De cultus kleden. De pracht van het liturgisch textiel uit de kathedraal van Doornik TAMAT is vereerd liturgische ornamenten te kunnen voorstellen die in de kathedraal van Doornik worden bewaard. Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met Les Amis de la Cathédrale de Tournai, UCLouvain en KIK. Deze gewaden zijn in meer dan een opzicht culten gericht. Deze weelderige stukken, geborduurd met zijde, goud- en zilverdraad, verblinden door hun fonkelende schittering. Verstandig opgevouwen en opgeborgen in de duisternis van de sacristie van de kathedraal van Doornik, roepen deze ornamenten een denkbeeldige wereld op die vandaag nogal ver weg lijkt, om niet te zeggen exotisch: die van de pracht en praal en de grandioze luxe van oude religieuze vieringen. Het is dus van belang hun rijkdom en schoonheid te waarderen en ze tegelijk een centrale plaats te geven in riten waarin ze hun volle betekenis krijgen. Dit alles is georganiseerd in het kader van de 850e verjaardag van de inwijding van de kathedraal en de 20e verjaardag van de erkenning door de UNESCO. TAMAT, Museum voor Wandtapijten en Textielkunsten van de Federatie Wallonië-Brussel, Place Reine Astrid 9 7500 Tournai TAMAT, Museum voor Wandtapijten en Textielkunsten van de Federatie Wallonië-Brussel

TAMAT is vereerd liturgische ornamenten te kunnen voorstellen die in de kathedraal van Doornik worden bewaard. Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met Les Amis de la Cathédrale de Tournai, UCLouvain en KIK. Deze gewaden zijn in meer dan een opzicht culten gericht. Deze weelderige stukken, geborduurd met zijde, goud- en zilverdraad, verblinden door hun fonkelende schittering. Verstandig opgevouwen en opgeborgen in de duisternis van de sacristie van de kathedraal van Doornik, roepen deze ornamenten een denkbeeldige wereld op die vandaag nogal ver weg lijkt, om niet te zeggen exotisch: die van de pracht en praal en de grandioze luxe van oude religieuze vieringen. Het is dus van belang hun rijkdom en schoonheid te waarderen en ze tegelijk een centrale plaats te geven in riten waarin ze hun volle betekenis krijgen. Dit alles is georganiseerd in het kader van de 850e verjaardag van de inwijding van de kathedraal en de 20e verjaardag van de erkenning door de UNESCO.

TAMAT, Museum voor Wandtapijten en Textielkunsten van de Federatie Wallonië-Brussel

250 kunstwerken getuigen van 6 eeuwen textiel

De bij TAMAT aanwezige collecties weerspiegelen de diversiteit van de textielkunsten. Van oude wandtapijten uit de 15de eeuw, opmerkelijk erfgoed van de stad Doornik, via de naoorlogse groepering “Forces Murales”, tot de meest hedendaagse werken, getuigen meer dan 250 werken van 6 eeuwen textiel.

TAMAT biedt ook werkplaatsen aan voor onderzoek en experimenten, een documentatie- en studiecentrum en een werkplaats voor bewaring en restauratie.

OGroepen

Het begeleid bezoek laat toe alle tentoongestelde collecties te benaderen op een route die loopt van de oude Doornikse wandtapijten uit de 15e en 16e eeuw tot de moderne werken en de hedendaagse textielkunst. Specifieke bezoeken betreffende gerichte thematische benaderingen onthullen enkele onbekende aspecten van de voorgestelde werken. Een manier om de collecties anders te ontdekken.

Neem rechtstreeks contact op met het museum voor meer informatie.

LPersonen met specifieke behoeften

De instelling is volledig toegankelijk voor personen met een beperkte mobiliteit: parkeerfaciliteiten, een lift, toegangshellingen naar de museumzalen en aangepaste toiletten.

Neem rechtstreeks contact op met het museum voor meer informatie.

JScholen

Het begeleid bezoek laat toe alle tentoongestelde collecties te benaderen op een parcours die loopt van de oude Doornikse wandtapijten uit de 15e en 16e eeuw tot moderne werken en hedendaagse textielkunst. Deze bezoeken kunnen vooraf worden voorbereid met de docenten ten einde hen te integreren in het thema of in het te ontwikkelen programma.

3 B

Praktische informatie

TAMAT, Museum voor Wandtapijten en Textielkunsten van de Federatie Wallonië-Brussel

Place Reine Astrid 9
7500 Tournai

  • Wallonie Destination Qualitélabel Wallonie destination qualité
  • Kortingen voor minderbedeeldenlabel velo

Andere activiteiten in hetzelfde thema