k Back

Expo “7 zonden”

06/03/2022 h 31/12/2022 F Aan de kalender toevoegen 2022-03-06 2022-12-31 Europe/London Expo “7 zonden”

7 Zonden is een reis in zeven schilderijen van een grote renaissanceschilder en een hedendaagse kunstenaar. Hun opvattingen over zonden worden vergeleken en gebruikt om menselijke ondeugden op te roepen. Elke zaal legt een zonde uit en illustreert die met symbolische voorwerpen, en een bordspel stelt de bezoekers in staat de zojuist verworven kennis te recapituleren.

Pierre Breughel en Amandine Urruty - dit zijn de kunstenaars die de rode draad van de tentoonstelling vormen - vertellen elk over hun tijd. Breughel richt zich tot het volk en gebruikt daarvoor de beeldtaal die al in de Middeleeuwen was ontwikkeld. Urruty laat zich hierdoor inspireren en voegt er de 21e-eeuwse toets aan toe door zijn werken te vullen met popcultuurreferenties, ook geïnspireerd door zijn jeugdboeken, de prentenboeken met verborgen voorwerpen, zoals de beroemde reeks die in 1987 begon, Où est Charlie.

De Zeven (Hoofd-) Zonden zijn verbonden met de katholieke godsdienst; ze werden in 1215 vastgesteld tijdens het Vierde Lateraanse Concilie. Maar deze officiële erkenning is slechts de voortzetting van een lange evolutie: reeds in de 5e eeuw vermeldt een oosterse monastieke stroming de belangrijkste ondeugden, die dan acht tellen. De angst voor de gevolgen van ons slechte gedrag wordt geïllustreerd door helse visioenen, monsters en duivels, spoken, mishandelde lichamen en fictieve personages. Religie of moraal evolueren, maar het besef van het kwaad - soms "zonde" genoemd - blijft aanwezig in de mens, of hij nu verankerd is in een religie of niet.

Praktische informatie

Aqualaine, rue de la Chapelle 30 B – 4800 Verviers Aqualaine

7 Zonden is een reis in zeven schilderijen van een grote renaissanceschilder en een hedendaagse kunstenaar. Hun opvattingen over zonden worden vergeleken en gebruikt om menselijke ondeugden op te roepen. Elke zaal legt een zonde uit en illustreert die met symbolische voorwerpen, en een bordspel stelt de bezoekers in staat de zojuist verworven kennis te recapituleren.

Pierre Breughel en Amandine Urruty – dit zijn de kunstenaars die de rode draad van de tentoonstelling vormen – vertellen elk over hun tijd. Breughel richt zich tot het volk en gebruikt daarvoor de beeldtaal die al in de Middeleeuwen was ontwikkeld. Urruty laat zich hierdoor inspireren en voegt er de 21e-eeuwse toets aan toe door zijn werken te vullen met popcultuurreferenties, ook geïnspireerd door zijn jeugdboeken, de prentenboeken met verborgen voorwerpen, zoals de beroemde reeks die in 1987 begon, Où est Charlie.

De Zeven (Hoofd-) Zonden zijn verbonden met de katholieke godsdienst; ze werden in 1215 vastgesteld tijdens het Vierde Lateraanse Concilie. Maar deze officiële erkenning is slechts de voortzetting van een lange evolutie: reeds in de 5e eeuw vermeldt een oosterse monastieke stroming de belangrijkste ondeugden, die dan acht tellen. De angst voor de gevolgen van ons slechte gedrag wordt geïllustreerd door helse visioenen, monsters en duivels, spoken, mishandelde lichamen en fictieve personages. Religie of moraal evolueren, maar het besef van het kwaad – soms “zonde” genoemd – blijft aanwezig in de mens, of hij nu verankerd is in een religie of niet.

Praktische informatie

Aqualaine

Toeristisch centrum Wool & Fashion

Aqualaine omvat het toeristencentrum voor wol en mode (CTLM – Centre Toutistique de la Laine et de la Mode) en het Bonvoisin-gebouw, dat onder andere het Waterhuis (ME – Maison de l’Eau) huisvest.

Dit Centrum is gevestigd in de voormalige neoklassieke fabriek van Thier (begin 19de eeuw). Aan de hand van de permanente show-track “Van draad tot mode” worden de verschillende stadia van het uitwerkingsproces van het wollen doek uitgelegd. Uitgerust met een audiogids (optioneel), duiken we in het tijdperk (hoogtepunt liefst!) van de wolindustrie.

Na de verrassende verzameling van gereedsschapsmachines, getuigen van het industriële verleden van Verviers, volgt een interessant traject gewijd aan de mode: kostuums, strips en films illustreren en benadrukken de belangrijkste momenten van de kledinggeschiedenis.

In het schitterend gerenoveerde gebouw, vvor iedereen toegankelijk inclusief personen met een beperkte mobiliteit, worden regelmatig tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd.

De ME (Maison d’Eau) bevindt zich op ongeveer 200 meter van het CTLM en nodigt u uit tot een poëtische wandeling boven het water in een oude fabriek, het enigste overblijvende exemplar van de proto-fabriek.

KFamilies

Het is een onderdompeling in scenografische ruimtes en in reconstructies van historische decoraties, die de bezoeker te wachten staat. Aldus reist hij in de tijd en in de sfeer van het glorieuze tijdperk van de textielindustrie in Verviers, dank zij de machines en getuigenissen van textielarbeiders eind negentiende, begin twintigste eeuw.

Het bezoek verloopt met een gids-animator of met een audiogids (beschikbaar in het Frans, Nederlands, Duits of Engels).

lZie de aanbieding

JScholen

Voor schoolgroepen kunnen leraren de bestanden van elk educatief evenement voorgesteld door le Centre Touristique de la Laine et de la Mode downloaden.

lZie de aanbieding

OGroepen

Het CTLM-team verwelkomt uw groepen voor de ontdekking van de show-parcours.
Twee formules:

– begeleid door een professionele gids voor een pakket van 50 € (in het Frans) / 55 € (Duits, Engels of Nederlands), maximaal 25 personen per gids)

– met een audiogids (beschikbaar in 4 talen: FR-NL-EN-DE).

Op verzoek is de cafetaria beschikbaar voor groepen om te picknicken / snacks. Dank zij de samenwerking met verschillende vertegenwoordigers van de lokale gastronomie, is het ook mogelijk om het ontbijt of het vieruurtje bij de CTLM te nemen.

Er zijn verschillende opties beschikbaar, u kiest degene die uw smaakpapillen zal kwijlen!

lZie de aanbieding

LPersonen met specifieke behoeften

We verwelkomen mensen die zich in een rolstoel verplaatsen. Voor een optimale ontvangst, maximaal 7 rolstoelen per rondleiding (op reservering!).

2 B

Praktische informatie

Aqualaine

rue de la Chapelle 30 B – 4800 Verviers

  • Classification des attractions en Wallonie (3)3 soleils
  • Kortingen voor minderbedeeldenlabel velo

Andere activiteiten in hetzelfde thema