k Back

Expo – De “Tupperware” van Bruegel, Aertsen & Co.

01/11/2022 h 01/05/2023 F Aan de kalender toevoegen 2022-11-01 2023-05-01 Europe/London Expo – De “Tupperware” van Bruegel, Aertsen & Co.

Raeren en Rijnlands steengoed op Nederlandse renaissance- en barokschilderijen.

Raeren - Het Pottenbakkerijmuseum in het kasteel van Raeren presenteert deze herfst en winter een zeer bijzondere tentoonstelling: 80 schilderijen van de beroemdste vertegenwoordigers van de zogenaamde Nederlandse genreschilderkunst worden getoond als reproducties van hoge kwaliteit op origineel formaat. Het buitengewone is dat ze allemaal "Raerense potten" voorstellen, zoals die werden gebruikt door de mensen van de 16e - 18e eeuw. Natuurlijk toont het museum ook de originelen uit zijn eigen collecties. Bij de tentoonstelling verschijnt ook een catalogus van meer dan 500 bladzijden met meer dan 600 van dergelijke schilderijen en uitgebreide toelichtingen.

Net zoals de zogenaamde "Tupperware" tegenwoordig in de kasten van elk huishouden te vinden is en wordt gebruikt voor het bewaren of vervoeren van eten en drinken of voor het serveren en drinken, was het vroeger ondenkbaar dat de huizen van onze voorouders niet waren voorzien van Rijnlands steengoed. Dit bijzonder hoogwaardige, duurzame en vaak rijk versierde aardewerk werd vanaf de 13e/14e eeuw in enorme hoeveelheden geproduceerd in verschillende pottenbakkerijen in het Rijnland, bijvoorbeeld in Raeren, en geëxporteerd naar heel Noordoost-Europa. Het maakte deel uit van het dagelijks leven, niet alleen van de boeren, maar ook van de rijke burgers en kooplieden, de geestelijkheid en de adel. Tegenwoordig bevindt het zich in de collecties van vele musea over de hele wereld.

Meer lezen... Praktische informatie
Pottenbakkerijmuseum in het Kasteel Raeren, BURGSTRASSE 103 – 4730 RAEREN Pottenbakkerijmuseum in het Kasteel Raeren

Raeren en Rijnlands steengoed op Nederlandse renaissance- en barokschilderijen.

Raeren – Het Pottenbakkerijmuseum in het kasteel van Raeren presenteert deze herfst en winter een zeer bijzondere tentoonstelling: 80 schilderijen van de beroemdste vertegenwoordigers van de zogenaamde Nederlandse genreschilderkunst worden getoond als reproducties van hoge kwaliteit op origineel formaat. Het buitengewone is dat ze allemaal “Raerense potten” voorstellen, zoals die werden gebruikt door de mensen van de 16e – 18e eeuw. Natuurlijk toont het museum ook de originelen uit zijn eigen collecties. Bij de tentoonstelling verschijnt ook een catalogus van meer dan 500 bladzijden met meer dan 600 van dergelijke schilderijen en uitgebreide toelichtingen.

Net zoals de zogenaamde “Tupperware” tegenwoordig in de kasten van elk huishouden te vinden is en wordt gebruikt voor het bewaren of vervoeren van eten en drinken of voor het serveren en drinken, was het vroeger ondenkbaar dat de huizen van onze voorouders niet waren voorzien van Rijnlands steengoed. Dit bijzonder hoogwaardige, duurzame en vaak rijk versierde aardewerk werd vanaf de 13e/14e eeuw in enorme hoeveelheden geproduceerd in verschillende pottenbakkerijen in het Rijnland, bijvoorbeeld in Raeren, en geëxporteerd naar heel Noordoost-Europa. Het maakte deel uit van het dagelijks leven, niet alleen van de boeren, maar ook van de rijke burgers en kooplieden, de geestelijkheid en de adel. Tegenwoordig bevindt het zich in de collecties van vele musea over de hele wereld.

Meer lezen…

Praktische informatie

Pottenbakkerijmuseum in het Kasteel Raeren

Uitzonderlijke collecties op internationaal niveau EN Europees cultureel erfgoed sinds 2007

Het Pottenbakkerijmuseum van Raeren is sinds 1963 in het historisch “kasteel Raeren” (14de eeuw) gevestigd. Het museum stelt een heel specifieke geschiedenis voor, namelijk die van de pottenbakkers uit Raeren en hun beroemde steengoedproducten. Deze tentoonstelling schetst het verleden van de pottenbakkers uit de 14de eeuw met hun hoogtepunt in de Renaissance (16de eeuw), maar ook de daaropvolgende ondergang en de redenen daarvoor. Dit alles werd mogelijk aan de hand van meer dan 2.000 unieke voorwerpen (meestal afkomstig uit plaatselijke archeologische opgravingen), uitvoeringen, modellen, drietalige en rijk geïllustreerde tekstpanelen en talrijke audiovisuele elementen.

De unieke collectie onthult niet alleen de technische aspecten van de keramiekproductie, maar ook het alledaags pottenbakkersleven en een buitengewone artistieke evolutie in dit ambacht.

Het museum is niet beperkt tot het verleden, maar presenteert tevens hedendaagse keramiek, verzameld tijdens de Euregio-Keramiekmarkt, die jaarlijks georganiseerd wordt ter gelegenheid van het Erfgoedweekeinde.

OGroepen

Ontdek de museumcollecties en hun geheimen in het gezelschap van één van onze gidsen. Een videofilm geeft je in 20 minuten een eerste indruk van de wereld van de pottenbakkers van Raeren. Het bezoek in groepen van max. 25 mensen worden afgestemd op uw specifieke interesses. Als u wilt, maak een wandeling door het vredige landschap van het dorp Raeren met onze gidsen, in de voetsporen van de pottenbakkers en door vele verborgen historische gebouwen.

KFamilies

Ontdek de collecties van het museum en hun geheimen in het gezelschap van een van onze gidsen. Een videofilm geeft je in 20 minuten een eerste indruk van de wereld van de pottenbakkers van Raeren. Als u wilt, maak een wandeling door het vredige landschap van het dorp Raeren met onze gidsen, in de voetsporen van de pottenbakkers en door vele verborgen historische gebouwen.

JScholen

Een leuk bezoek in interactieve ontdekking van de museumcollecties en thema’s voor alle leeftijden en niveaus? Om zelf keramiek te modelleren en te versieren? Oefen en begrijp het werk van archeologen en realiseer je een eigen tentoonstelling? Vergelijk de werelden van het leven van de zestiende eeuw met de onze? Verschillende programma’s voor alle onderwijsniveaus  zijn beschikbaar. Informeer daarover!

PSenioren

Ontdek de museumcollecties en hun geheimen in het gezelschap van één van onze gidsen. Een videofilm geeft je in 20 minuten een eerste indruk van de wereld van de pottenbakkers van Raeren. Als u wilt, maak een wandeling door het vredige landschap van het dorp Raeren met onze gidsen, in de voetsporen van de pottenbakkers en door vele verborgen historische gebouwen.

MBedrijven

Het museum biedt een ontspannen en gastvrije omgeving voor bedrijven die een teambuilding willen organiseren. Je ontdekt de collecties op een interactieve manier en in partnerschap en krijgt de gelegenheid om gezamenlijk creatief werk uit te voeren – dit alles in een prachtig kader.

LPersonen met specifieke behoeften

De aanpassing van het bezoek aan andere specifieke behoeften is mogelijk, ook voor slechtzienden en verstandelijk gehandicapten, vooral door de sensorische ontdekking van de aarde te integreren. Helaas is het historische gebouw moeilijk te bereiken voor de PBM – alleen het gelijkvloers is toegankelijk en de binnenplaats van het kasteel is geplaveid. Voor alle andere behoeften: vraag naar een aanpassing wanneer u boekt en beschrijf je behoeften en wensen.

1 B

Praktische informatie

Pottenbakkerijmuseum in het Kasteel Raeren

BURGSTRASSE 103 – 4730 RAEREN