k Back

Expo “Diableries”

28/05/2022 h 28/08/2022 F Aan de kalender toevoegen 2022-05-28 2022-08-28 Europe/London Expo “Diableries”

De tentoonstelling Diableries, georganiseerd in het kader van het project The circus we are, biedt  een onderdompeling in het boeiende universum van de duivel, een emblematische figuur in onze collectieve verbeelding. Nu eens een afzichtelijk en angstaanjagend wezen, dan weer een verleidelijke en betoverende verleidster, heeft de duivel eeuwenlang evenveel angst aangejaagd als gefascineerd. Dit raadselachtige wezen, dat sluwheid en finesse gebruikt om de geesten te corrumperen en in verzoeking te brengen, vormt een permanente bedreiging voor de redding van de zielen. Diableries bevraagt de verhouding van de mens tot de duivel in de Middeleeuwen en in de moderne tijd en, ruimer gezien, bevraagt onze eigen verhouding tot de duivel, aan de hand van verschillende thema's, van theater tot muziek, spel en dans, allemaal activiteiten en praktijken met een soms onvermoede duivelse inslag. De expo geeft ook een beeld van hen die vroeger als volgelingen van de duivel werden beschouwd: demonen en heksen, maar ook acrobaten, oplichters en andere jongleurs. Zo belicht Diableries, aan de hand van een selectie prestigieuze werken uit particuliere collecties en grote musea, de plaats die de duivel ooit in de beeldende kunst innam, door middel van schilderijen, beeldhouwwerken, gravures en andere meer ongewone voorwerpen. De beroemde Bruiloftsdans van Pieter II Bruegel wordt geassocieerd met een groep werken gesigneerd door enkele van de grootste namen van de Noordelijke Renaissance, waaronder Albrecht Dürer, Hans Baldung Grien en Lucas Cranach. De werken van Jheronimus Bosch, Pieter Bruegel de Oude en hun epigonen komen ook aan bod, en openen de deuren naar verbluffende werelden bevolkt door een myriade van hybride demonische wezens, die eerder amusant dan echt angstaanjagend zijn. Nieuwe muzikale creaties, gecombineerd met originele digitale apparaten, versterken het bezoek voor een unieke ervaring.

Wetenschappelijk curator: Gaylen VANKAN, F.R.S.-FNRS kandidaat (ULiège - Unité de recherche sur le Moyen Âge et la première modernité) - Dr. Julien DE VOS, conservator-coördinator van het TreM.a-Musée des Arts anciens du Namurois.

Praktische informatie

TreM.a – Museum van oude Kunsten, Rue de Fer 24 5000 Namur TreM.a – Museum van oude Kunsten

De tentoonstelling Diableries, georganiseerd in het kader van het project The circus we are, biedt  een onderdompeling in het boeiende universum van de duivel, een emblematische figuur in onze collectieve verbeelding. Nu eens een afzichtelijk en angstaanjagend wezen, dan weer een verleidelijke en betoverende verleidster, heeft de duivel eeuwenlang evenveel angst aangejaagd als gefascineerd. Dit raadselachtige wezen, dat sluwheid en finesse gebruikt om de geesten te corrumperen en in verzoeking te brengen, vormt een permanente bedreiging voor de redding van de zielen.
Diableries bevraagt de verhouding van de mens tot de duivel in de Middeleeuwen en in de moderne tijd en, ruimer gezien, bevraagt onze eigen verhouding tot de duivel, aan de hand van verschillende thema’s, van theater tot muziek, spel en dans, allemaal activiteiten en praktijken met een soms onvermoede duivelse inslag.
De expo geeft ook een beeld van hen die vroeger als volgelingen van de duivel werden beschouwd: demonen en heksen, maar ook acrobaten, oplichters en andere jongleurs.
Zo belicht Diableries, aan de hand van een selectie prestigieuze werken uit particuliere collecties en grote musea, de plaats die de duivel ooit in de beeldende kunst innam, door middel van schilderijen, beeldhouwwerken, gravures en andere meer ongewone voorwerpen.
De beroemde Bruiloftsdans van Pieter II Bruegel wordt geassocieerd met een groep werken gesigneerd door enkele van de grootste namen van de Noordelijke Renaissance, waaronder Albrecht Dürer, Hans Baldung Grien en Lucas Cranach. De werken van Jheronimus Bosch, Pieter Bruegel de Oude en hun epigonen komen ook aan bod, en openen de deuren naar verbluffende werelden bevolkt door een myriade van hybride demonische wezens, die eerder amusant dan echt angstaanjagend zijn.
Nieuwe muzikale creaties, gecombineerd met originele digitale apparaten, versterken het bezoek voor een unieke ervaring.

Wetenschappelijk curator: Gaylen VANKAN, F.R.S.-FNRS kandidaat (ULiège – Unité de recherche sur le Moyen Âge et la première modernité) – Dr. Julien DE VOS, conservator-coördinator van het TreM.a-Musée des Arts anciens du Namurois.

Praktische informatie

TreM.a – Museum van oude Kunsten

Schatten uit de Middeleeuwen en uit de Renaissance

Het TreM.a museum stelt een hele reeks schatten voor uit de Middeleeuwen en uit de Renaissance. Onder de tentoongestelde meesterstukken ontdekt de bezoeker schilderijen van Henri Bles, een bekend Luiks landschapsschilder uit  de 16de eeuw, beeldhouwwerken van de meester van Waha en le Trésor d’Oignies, uitzonderlijk geheel van zilverwerk uit de 13de eeuw.
De brochure « Regards sur les collections permanentes » wordt aan de ingang aangeboden om u rond te leiden in al deze ontdekkingen.

OGroepen

Rondleidingen worden aangeboden rond permanente collecties en tijdelijke tentoonstellingen. Ze worden uitsluitend georganiseerd op reservatie en richten zich tot groepen van max. 8 personen per gids. Het bezoek duurt ongeveer één uur en stelt u in staat om de werken en hun verhalen beter te leren kennen.

Info en reserveringen: 081 / 77.67.54 of mediation.trema@province.namur.be

lZie de aanbieding

LPersonen met specifieke behoeften

Mensen met speciale behoeften hebben toegang tot de verschillende tijdelijke tentoonstellingshallen en de toiletten.

lZie de aanbieding

JScholen

Scholen (kleuter-, lager en secundair onderwijs):

Animaties: schilderen, beeldhouwen, goudsmeden, symboliek van dieren, wetenschappelijke technieken, schat van Oignies … Ze worden allemaal in het museum georganiseerd en worden aangevuld door een artistieke workshop.

lZie de aanbieding

KFamilies

Naast de exploratieboeken voor kinderen, gratis verkrijgbaar aan de museumbalie, worden er verschillende activiteiten georganiseerd voor gezinnen: ontdekking van de geschiedenis van de Schat van Oignies via een schaduwshow, verjaardag in het museum.

lZie de aanbieding

4 B

Praktische informatie

TreM.a – Museum van oude Kunsten

Rue de Fer 24
5000 Namur

  • Musea om met het gezin te beleven!label marmaille
  • Wallonie Destination Qualitélabel Wallonie destination qualité
  • Toegankelijk voor fietserslabel velo
  • Classification des attractions en Wallonie (3)3 soleils
  • Toegankelijk voor PBMlabel velo
  • Kortingen voor minderbedeeldenlabel velo