k Back

Expo: MARC BUCHY. TENIR À L’OEIL (IN DE GATEN HOUDEN).

28/09/2019 h 05/01/2020 F Aan het kalender toevoegen 2019-09-28 2020-01-05 Europe/London Expo: MARC BUCHY. TENIR À L’OEIL (IN DE GATEN HOUDEN).

Het veranderende oeuvre van Marc Buchy ontsnapt aan de traditionele categorieën van de kunstgeschiedenis. Zelden zijn zijn kunstwerken objecten, en zijn het geen grote prestaties in de strikte zin van het woord. Ten nadele van andere, meer "klassieke" tentoonstellingen, kiest de artiest er over het algemeen voor om de gewoontes van de bezoeker en van de kunstinstelling die hem ontvangt, te verstoren. De tentoonstelling van Marc Buchy, met als titel "Tenir à l'œil" focust op het concept van bewaking en de vele gedragingen die eraan gekoppeld zijn. De kunstenaar interesseert zich niet zozeer in "wat er te zien is" maar wel in "hoe de dingen worden gezien". Hij stelt in vraag welke plaats de geest inneemt tijdens het kijken, en vraagt zich af hoe de geest erin slaagt om een realiteit te construeren, vanuit een oogpunt dat soms vergelijkbaar is met dat van een "oogmachine" en met de gemechaniseerde visie die de huidige debatten over "het kapitalisme van bewaking" aanwakkert.

Een tentoonstelling gemaakt van infiltraties te ontdekken in het museum, parallel met de tentoonstelling van Teresa Margolles.

Curatrice: Dorothée Duvivier

Deze tentoonstelling kadert in de Watch This Space #10 - een programma gewijd aan opkomende creaties, gecoördineerd door 50° nord, een grensoverschrijdend netwerk van hedendaagse kunst.

Parallel aan zijn tentoonstelling in het BPS22 presenteert Marc Buchy zijn tentoonstelling Conditionnel présent in het FRAC Grand Large de Dunkerque, van 21 september 2019 tot 5 januari 2020.

Museum voor Kunst van de Provincie Henegouwen (BPS22), Boulevard Solvay 22 6000 Charleroi Museum voor Kunst van de Provincie Henegouwen (BPS22)

Het veranderende oeuvre van Marc Buchy ontsnapt aan de traditionele categorieën van de kunstgeschiedenis. Zelden zijn zijn kunstwerken objecten, en zijn het geen grote prestaties in de strikte zin van het woord. Ten nadele van andere, meer “klassieke” tentoonstellingen, kiest de artiest er over het algemeen voor om de gewoontes van de bezoeker en van de kunstinstelling die hem ontvangt, te verstoren.
De tentoonstelling van Marc Buchy, met als titel “Tenir à l’œil” focust op het concept van bewaking en de vele gedragingen die eraan gekoppeld zijn. De kunstenaar interesseert zich niet zozeer in “wat er te zien is” maar wel in “hoe de dingen worden gezien”. Hij stelt in vraag welke plaats de geest inneemt tijdens het kijken, en vraagt zich af hoe de geest erin slaagt om een realiteit te construeren, vanuit een oogpunt dat soms vergelijkbaar is met dat van een “oogmachine” en met de gemechaniseerde visie die de huidige debatten over “het kapitalisme van bewaking” aanwakkert.

Curatrice: Dorothée Duvivier

Deze tentoonstelling kadert in de Watch This Space #10 – een programma gewijd aan opkomende creaties, gecoördineerd door 50° nord, een grensoverschrijdend netwerk van hedendaagse kunst.

C Voor meer info:

Museum voor Kunst van de Provincie Henegouwen (BPS22)

ÉÉN VAN DE GROOTSTE KUNSTMUSEA VAN BELGIË

Het BPS22 is het kunstmusem van de provincie Henegouwen. Het bevindt zich in een voormalige industriële hal uit 1911, opgetrokken in glas en ijzer. Het museum biedt een tentoonstellingsprogramma dat geënt is op vragen rond onze maatschappij. Daarvoor worden kunstwerken gebruikt uit de eigen collectie en de verzameling van de provincie Henegouwen, waarvoor het depositohouder is. Klassieke exposities, creaties in situ, evenementgebonden experimenten, uit verschillende artistieke disciplines en uit verschillende esthetieken worden belicht op een oppervlakte van meer dan 2500 m².

Museum voor Kunst van de Provincie Henegouwen (BPS22)

Boulevard Solvay 22
6000 Charleroi

Andere activiteiten in hetzelfde thema