k Back

Expo “Tupperwares » van Breugel, Aertsen & CO : open tijdens de kerstvakantie

01/11/2022 h 01/05/2023 F Aan de kalender toevoegen 2022-11-01 2023-05-01 Europe/London Expo “Tupperwares » van Breugel, Aertsen & CO : open tijdens de kerstvakantie

Naast de vaste tentoonstelling toont het Pottenbakkerijmuseum Raeren momenteel 80 levensgrote reproducties van schilderijen van beroemde Nederlandse schilders uit de 'Gouden Eeuw'. Deze reproducties zijn afkomstig van 's werelds toonaangevende musea. Het hoogtepunt: op elk van hen kun je de 'Raeren-potten' in gebruik zien, zoals onze voorouders die gebruikten voor eten, drinken en feesten, in plaats van onze huidige Tupperware. Elk schilderij is gecombineerd met originele historische Raerense voorwerpen uit archeologische opgravingen.

Deze unieke en indrukwekkende tentoonstelling is ook tijdens de kerstvakantie dagelijks geopend van 10 tot 17 uur, waarbij het museum alleen op eerste kerstdag en 1 en 2 januari gesloten is. Op kerstavond en op 31/12 is het open van 10 tot 14 uur. Zoals gebruikelijk kost de toegang 3 euro per persoon, 2 euro voor concessies, en kinderen en inwoners van de agglomeratie Raeren hebben gratis toegang.

Als u nog geen kerstcadeau hebt, kunt u de tentoonstellingscatalogus van het Pottenbakkerijmuseum kopen: met meer dan 530 pagina's worden meer dan 600 van dergelijke schilderijen van meer dan 160 schilders gepresenteerd en toegelicht en is het dus niet alleen een belangrijk werk van regionale geschiedenis, maar ook een prachtig kunstboek, ideaal als geschenk. Het is verkrijgbaar voor 45 euro bij het Pottenbakkerijmuseum Raeren.

Praktische informatie

Pottenbakkerijmuseum in het Kasteel Raeren, BURGSTRASSE 103 – 4730 RAEREN Pottenbakkerijmuseum in het Kasteel Raeren

Naast de vaste tentoonstelling toont het Pottenbakkerijmuseum Raeren momenteel 80 levensgrote reproducties van schilderijen van beroemde Nederlandse schilders uit de ‘Gouden Eeuw’. Deze reproducties zijn afkomstig van ’s werelds toonaangevende musea. Het hoogtepunt: op elk van hen kun je de ‘Raeren-potten’ in gebruik zien, zoals onze voorouders die gebruikten voor eten, drinken en feesten, in plaats van onze huidige Tupperware. Elk schilderij is gecombineerd met originele historische Raerense voorwerpen uit archeologische opgravingen.

Deze unieke en indrukwekkende tentoonstelling is ook tijdens de kerstvakantie dagelijks geopend van 10 tot 17 uur, waarbij het museum alleen op eerste kerstdag en 1 en 2 januari gesloten is. Op kerstavond en op 31/12 is het open van 10 tot 14 uur. Zoals gebruikelijk kost de toegang 3 euro per persoon, 2 euro voor concessies, en kinderen en inwoners van de agglomeratie Raeren hebben gratis toegang.

Als u nog geen kerstcadeau hebt, kunt u de tentoonstellingscatalogus van het Pottenbakkerijmuseum kopen: met meer dan 530 pagina’s worden meer dan 600 van dergelijke schilderijen van meer dan 160 schilders gepresenteerd en toegelicht en is het dus niet alleen een belangrijk werk van regionale geschiedenis, maar ook een prachtig kunstboek, ideaal als geschenk. Het is verkrijgbaar voor 45 euro bij het Pottenbakkerijmuseum Raeren.

Praktische informatie

Pottenbakkerijmuseum in het Kasteel Raeren

Uitzonderlijke collecties op internationaal niveau EN Europees cultureel erfgoed sinds 2007

Het Pottenbakkerijmuseum van Raeren is sinds 1963 in het historisch “kasteel Raeren” (14de eeuw) gevestigd. Het museum stelt een heel specifieke geschiedenis voor, namelijk die van de pottenbakkers uit Raeren en hun beroemde steengoedproducten. Deze tentoonstelling schetst het verleden van de pottenbakkers uit de 14de eeuw met hun hoogtepunt in de Renaissance (16de eeuw), maar ook de daaropvolgende ondergang en de redenen daarvoor. Dit alles werd mogelijk aan de hand van meer dan 2.000 unieke voorwerpen (meestal afkomstig uit plaatselijke archeologische opgravingen), uitvoeringen, modellen, drietalige en rijk geïllustreerde tekstpanelen en talrijke audiovisuele elementen.

De unieke collectie onthult niet alleen de technische aspecten van de keramiekproductie, maar ook het alledaags pottenbakkersleven en een buitengewone artistieke evolutie in dit ambacht.

Het museum is niet beperkt tot het verleden, maar presenteert tevens hedendaagse keramiek, verzameld tijdens de Euregio-Keramiekmarkt, die jaarlijks georganiseerd wordt ter gelegenheid van het Erfgoedweekeinde.

OGroepen

Ontdek de museumcollecties en hun geheimen in het gezelschap van één van onze gidsen. Een videofilm geeft je in 20 minuten een eerste indruk van de wereld van de pottenbakkers van Raeren. Het bezoek in groepen van max. 25 mensen worden afgestemd op uw specifieke interesses. Als u wilt, maak een wandeling door het vredige landschap van het dorp Raeren met onze gidsen, in de voetsporen van de pottenbakkers en door vele verborgen historische gebouwen.

KFamilies

Ontdek de collecties van het museum en hun geheimen in het gezelschap van een van onze gidsen. Een videofilm geeft je in 20 minuten een eerste indruk van de wereld van de pottenbakkers van Raeren. Als u wilt, maak een wandeling door het vredige landschap van het dorp Raeren met onze gidsen, in de voetsporen van de pottenbakkers en door vele verborgen historische gebouwen.

JScholen

Een leuk bezoek in interactieve ontdekking van de museumcollecties en thema’s voor alle leeftijden en niveaus? Om zelf keramiek te modelleren en te versieren? Oefen en begrijp het werk van archeologen en realiseer je een eigen tentoonstelling? Vergelijk de werelden van het leven van de zestiende eeuw met de onze? Verschillende programma’s voor alle onderwijsniveaus  zijn beschikbaar. Informeer daarover!

PSenioren

Ontdek de museumcollecties en hun geheimen in het gezelschap van één van onze gidsen. Een videofilm geeft je in 20 minuten een eerste indruk van de wereld van de pottenbakkers van Raeren. Als u wilt, maak een wandeling door het vredige landschap van het dorp Raeren met onze gidsen, in de voetsporen van de pottenbakkers en door vele verborgen historische gebouwen.

MBedrijven

Het museum biedt een ontspannen en gastvrije omgeving voor bedrijven die een teambuilding willen organiseren. Je ontdekt de collecties op een interactieve manier en in partnerschap en krijgt de gelegenheid om gezamenlijk creatief werk uit te voeren – dit alles in een prachtig kader.

LPersonen met specifieke behoeften

De aanpassing van het bezoek aan andere specifieke behoeften is mogelijk, ook voor slechtzienden en verstandelijk gehandicapten, vooral door de sensorische ontdekking van de aarde te integreren. Helaas is het historische gebouw moeilijk te bereiken voor de PBM – alleen het gelijkvloers is toegankelijk en de binnenplaats van het kasteel is geplaveid. Voor alle andere behoeften: vraag naar een aanpassing wanneer u boekt en beschrijf je behoeften en wensen.

1 B

Praktische informatie

Pottenbakkerijmuseum in het Kasteel Raeren

BURGSTRASSE 103 – 4730 RAEREN