k Back

“Grootsheid en verval. Het erfgoed van de abdij van Floreffe”

29/10/2021 h 23/01/2022 F Aan de kalender toevoegen 2021-10-29 2022-01-23 Europe/London “Grootsheid en verval. Het erfgoed van de abdij van Floreffe” Naar aanleiding van de 900ste verjaardag van de stichting van de abdij van Floreffe door de heilige Norbertus, brengt de tentoonstelling "Grootsheid en verval, het erfgoed van de abdij van Floreffe" tot 23 januari 2022 uitzonderlijke kunstwerken samen in het TreM.a - Musée des Arts anciens du Namurois in Namen: edelsmeedkunst, schilderijen, beeldhouwwerken, manuscripten, textiel en zelfs archieven. Deze tentoonstelling, georganiseerd in partnerschap tussen de Société archéologique de Namur en het TreM.a - Musée des Arts anciens du Namurois, maakt deel uit van een uitgebreid programma ter herdenking van het 900-jarig bestaan van de abdij van Floreffe. Van het Stichtingshandvest (1121) dat in het Cartularium van Floreffe is opgenomen, tot de geborduurde gouden en zilveren kap die in de laatste dagen van de abdij werd verworven, via de beroemde Bijbel van Floreffe, de imposante Paaskandelaar van Postel of het opmerkelijke Polyptiek-Reliquarium, bouwt de tentoonstelling haar discours op rond belangrijke stukken, ondersteund door andere werken en documenten die even interessant zijn. Sommige van deze schatten, die in het Louvre of de British Library worden bewaard, zijn al 50 jaar niet meer in België tentoongesteld!
 • Dinsdag tot zondag, 10u tot 18u
 • Tarief: € 5
 • Gereduceerd tarief (studenten, senioren, groepen): € 2,5
 • Gratis: <12 jaar, art. 27, ICOM-leden, museumPASSmusées + eerste zondag van de maand
 • Reserveren is aanbevolen voor vrije rondleidingen via de online kalender, +32 81 77 67 54 of musee.arts.anciens@province.namur.be
 • Reserveren is verplicht voor evenementen en activiteiten via de online kalender
TreM.a – Museum van oude Kunsten, Rue de Fer 24 5000 Namur TreM.a – Museum van oude Kunsten

Naar aanleiding van de 900ste verjaardag van de stichting van de abdij van Floreffe door de heilige Norbertus, brengt de tentoonstelling “Grootsheid en verval, het erfgoed van de abdij van Floreffe” tot 23 januari 2022 uitzonderlijke kunstwerken samen in het TreM.a – Musée des Arts anciens du Namurois in Namen: edelsmeedkunst, schilderijen, beeldhouwwerken, manuscripten, textiel en zelfs archieven.

Deze tentoonstelling, georganiseerd in partnerschap tussen de Société archéologique de Namur en het TreM.a – Musée des Arts anciens du Namurois, maakt deel uit van een uitgebreid programma ter herdenking van het 900-jarig bestaan van de abdij van Floreffe.

Van het Stichtingshandvest (1121) dat in het Cartularium van Floreffe is opgenomen, tot de geborduurde gouden en zilveren kap die in de laatste dagen van de abdij werd verworven, via de beroemde Bijbel van Floreffe, de imposante Paaskandelaar van Postel of het opmerkelijke Polyptiek-Reliquarium, bouwt de tentoonstelling haar discours op rond belangrijke stukken, ondersteund door andere werken en documenten die even interessant zijn. Sommige van deze schatten, die in het Louvre of de British Library worden bewaard, zijn al 50 jaar niet meer in België tentoongesteld!

 • Dinsdag tot zondag, 10u tot 18u
 • Tarief: € 5
 • Gereduceerd tarief (studenten, senioren, groepen): € 2,5
 • Gratis: <12 jaar, art. 27, ICOM-leden, museumPASSmusées + eerste zondag van de maand
 • Reserveren is aanbevolen voor vrije rondleidingen via de online kalender, +32 81 77 67 54 of musee.arts.anciens@province.namur.be
 • Reserveren is verplicht voor evenementen en activiteiten via de online kalender

TreM.a – Museum van oude Kunsten

Schatten uit de Middeleeuwen en uit de Renaissance

Het TreM.a museum stelt een hele reeks schatten voor uit de Middeleeuwen en uit de Renaissance. Onder de tentoongestelde meesterstukken ontdekt de bezoeker schilderijen van Henri Bles, een bekend Luiks landschapsschilder uit  de 16de eeuw, beeldhouwwerken van de meester van Waha en le Trésor d’Oignies, uitzonderlijk geheel van zilverwerk uit de 13de eeuw.
De brochure « Regards sur les collections permanentes » wordt aan de ingang aangeboden om u rond te leiden in al deze ontdekkingen.

OGroepen

Rondleidingen worden aangeboden rond permanente collecties en tijdelijke tentoonstellingen. Ze worden uitsluitend georganiseerd op reservatie en richten zich tot groepen van max. 8 personen per gids. Het bezoek duurt ongeveer één uur en stelt u in staat om de werken en hun verhalen beter te leren kennen.

Info en reserveringen: 081 / 77.67.54 of mediation.trema@province.namur.be

lZie de aanbieding

LPersonen met specifieke behoeften

Mensen met speciale behoeften hebben toegang tot de verschillende tijdelijke tentoonstellingshallen en de toiletten.

lZie de aanbieding

JScholen

Scholen (kleuter-, lager en secundair onderwijs):

Animaties: schilderen, beeldhouwen, goudsmeden, symboliek van dieren, wetenschappelijke technieken, schat van Oignies … Ze worden allemaal in het museum georganiseerd en worden aangevuld door een artistieke workshop.

lZie de aanbieding

KFamilies

Naast de exploratieboeken voor kinderen, gratis verkrijgbaar aan de museumbalie, worden er verschillende activiteiten georganiseerd voor gezinnen: ontdekking van de geschiedenis van de Schat van Oignies via een schaduwshow, verjaardag in het museum.

lZie de aanbieding

4 B

Praktische informatie

TreM.a – Museum van oude Kunsten

Rue de Fer 24
5000 Namur

 • Musea om met het gezin te beleven!label marmaille
 • Wallonie Destination Qualitélabel Wallonie destination qualité
 • Toegankelijk voor fietserslabel velo
 • Classification des attractions en Wallonie (3)3 soleils
 • Toegankelijk voor PBMlabel velo
 • Kortingen voor minderbedeeldenlabel velo