k Back

Tentoonstelling: “Het stille woud”

08/06/2020 h 03/10/2020 F Aan de kalender toevoegen 2020-06-08 2020-10-03 Europe/London Tentoonstelling: “Het stille woud”

In 2019 startte de European Association of Zoos and Aquariums (E.A.Z.A.) haar jaarlijkse natuurbeschermingscampagne door zich te richten op de verontrustende verdwijning van zangvogels uit de bossen van Zuidoost-Azië. Het Natuurhistorisch Museum en Terrarium  van Doornik deed mee en nam het thema op in een tentoonstelling met een breder doel.

Na de voorstelling van de vogel en zijn grote diversiteit, zal de drietalige tentoonstelling (FR, NL en EN) verschillende thema's behandelen, zoals:

- Bepaalde buitengewone gedragingen die verband houden met verleiding of migratie; - Hun fenomenale vliegvermogen; - De dramatische achteruitgang van zangvogels in de bossen van Zuidoost-Azië, maar ook de helse verdwijningsspiraal die wordt ervaren door te veel vogelsoorten uit landbouwomgevingen in onze regio's; - De kleine dingen die we kunnen doen om deze fascinerende soorten te behouden.
Natuurhistorisch Museum & Vivarium van Doornik, Cour d’Honneur de l’Hôtel de Ville Rue Saint-Martin, 52 7500 Tournai Natuurhistorisch Museum & Vivarium van Doornik

In 2019 startte de European Association of Zoos and Aquariums (E.A.Z.A.) haar jaarlijkse natuurbeschermingscampagne door zich te richten op de verontrustende verdwijning van zangvogels uit de bossen van Zuidoost-Azië. Het Natuurhistorisch Museum en Terrarium  van Doornik deed mee en nam het thema op in een tentoonstelling met een breder doel.

Na de voorstelling van de vogel en zijn grote diversiteit, zal de drietalige tentoonstelling (FR, NL en EN) verschillende thema’s behandelen, zoals:

– Bepaalde buitengewone gedragingen die verband houden met verleiding of migratie;
Hun fenomenale vliegvermogen;
– De dramatische achteruitgang van zangvogels in de bossen van Zuidoost-Azië, maar ook de helse verdwijningsspiraal die wordt ervaren door te veel vogelsoorten uit landbouwomgevingen in onze regio’s;
– De kleine dingen die we kunnen doen om deze fascinerende soorten te behouden.

C Voor meer info:

Natuurhistorisch Museum & Vivarium van Doornik

Natuurhistorisch Museum & Terrarium van Doornik

Gesticht in 1828 onder de Hollandse periode, opent dit eerste museum van het land haar deuren voor het grote publiek in 1829. In 1839 installeert het museum zich in een galerij en een vierkantvormige zaal ontworpen door de architect Bruno Renard.  Dit museum bevindt zich vandaag nog op haar actuele en oorspronkelijke plaats  waar de oude brouwerij van het Saint-Martin abdij vroeger was gehuisvest.  Tijdens haar uitbreiding en verbouwing, officieel geopend in juni 2001, heeft men gewaakt om de scenografie te behouden van het curiositeitenkabinet « cabinet des curiosités »die de bezoeker onderdompelt in een sfeer van historische, natuurlijke kabinetten uit de XIXe eeuw , dit naast een galerij met opgezette dieren die van raar naar bijzonder gaan. Jullie zullen er onder andere de allereerste olifant kunnen zien die ooit toekwam in België in 1839, en ondertussen uitgeroepen werd tot een schat erkend door de Waals-Brusselse Federatie « Trésor reconnu par la Fédération Wallonie-Bruxelles ».

Een levend museum

Het natuurhistorisch museum wordt gekenmerkt door onder andere de aanwezigheid van een vivarium waar levende vissen,  vogelspinnen, amfibieën en reptielen zich verder ontwikkelen in hun gereconstrueerde habitat. Ontdek op die manier fabuleuze diersoorten zoals onder andere de brilkaaimannen, de giftige kikkers uit het Amazonewoud,de bizarre schildpadden uit Egypte of nog de boa’s uit Jamaïca die vandaag door de opwarming bedreigd worden in hun verdere bestaan. Sinds 2019, kan je eveneens genieten van de wetenschappelijke tuin die werd aangelegd met diverse buitenruimtes, alsook met een serre vol exotische vlinders.

Een museum opgenomen in een netwerk

Het museum van Doornik is ook… de deelname aan beschermingsprogramma’s en programma’s om de bedreigde fauna te beschermen via kweekprogramma’s. Het Natuurwetenschappelijk Museum van Doornik is lid van de Europese vereniging van de dierenparken en aquariums (EAZA).  Deze vereniging hergroepeert de grootste Europese dierenparken en heeft als hoofdmissie de bescherming van de bedreigde diersoorten vooropgesteld.  Dit wordt betracht door middel van gecoördineerde kweekprogramma’s naast de sensibiliseringscampagnes die gevoerd worden naar de stedelingen toe voor het behoud van de natuur.

LPersonen met specifieke behoeften

Museum toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit.

Voor meer informatie, neem rechtstreeks contact op met het museum.

JScholen

Leuke en educatieve activiteiten met respect voor het curriculum en de te implementeren vaardigheden. 1 € / leerling (jonger dan 6 jaar: gratis)

Basisonderwijs: “De onbeminde!”, “Raad ééns wie ik ben?”, “Mijn kreet zal je vertellen wie ik ben”, “Bottenverhaal” …

Voortgezet onderwijs: “Classificatie van de levende, fylogenetische benadering”, “De voedselketens”, “De actoren van het evenwicht van een ecosysteem” …

 

lZie de aanbieding

OGroepen

Het eerste museum van ons land werd opgericht in 1828 en is gevestigd in een neoklassiek gebouw ontworpen door architect Bruno Renard. Het ‘rariteitenkabinet’ dompelt de bezoeker onder in de sfeer van natuurhistorische kabinetten uit de negentiende eeuw en presenteert duizenden soorten uit de hele wereld. Het Natuurhistorisch Museum wordt ook gekenmerkt door de aanwezigheid van een vivarium waarin meer dan 70 soorten evolueren in gereconstitueerde habitats. Rondleidingen op reservatie bij het bureao voor toerisme op +32 (0) 69 22 20 45.

Voor meer informatie, neem rechtstreeks contact op met het museum.

5 B

Praktische informatie

Natuurhistorisch Museum & Vivarium van Doornik

Cour d’Honneur de l’Hôtel de Ville
Rue Saint-Martin, 52
7500 Tournai

  • Classification des attractions en Wallonie (2)2 soleils
  • Kortingen voor minderbedeeldenlabel velo