Archeologisch Museum van Aarlen

Aarlen en de Trevieren...

De stad Aarlen is gelegen op het kruispunt van twee belangrijke Romeinse wegen: de weg Reims – Trier en de weg Metz – Tongeren. Deze gunstige ligging heeft ervoor gezorgd dat de oude agglomeratie enige welvaart gekend heeft tijdens de eerste drie eeuwen van onze nieuwe tijd.

De agglomeratie was gelegen op het oude grondgebied van de stad der Trevieren en was Orolaunum vicus genoemd. De verschillende opgravingscampagnes uitgevoerd in Aarlen en op de rest van het grondgebied van de Provincie Luxemburg hebben toegelaten overblijfselen te ontdekken die getuigen van een rijke cultuur waarvan we de meerdere facetten in het museum ontdekken.

OGroepen

Een van de eigenaardigheden van het museum is de indrukwekkende en rijke collectie lapidaria, bestaande uit enkele tientallen fragmenten van oude grafmonumenten, waarvan vier het label “Trésor” verworven hebben van de Federatie Wallonië-Brussel! Door de scènes afgebeeld op deze gebeeldhouwde blokken en andere archeologische stukken, ontdekt u de verschillende facetten van het leven van de inwoners van onze streek tijdens het Gallo-Romeinse tijdperk. Een kleine gids, gratis verkrijgbaar bij de receptie, vergezelt de jongsten tijdens het bezoek. Informatie over rondleidingen, kinderworkshops en andere activiteiten via musee.archeologique@province.Luxembourg.be of 0032 63 21 28 49.

JScholen

Het Archeologisch Museum van Aarlen biedt verschillende thema’s van bezoeken, afhankelijk van het opleidingsniveau. Deze kunnen worden aangepast aan de verzoeken en de specifieke projecten zijn welkom. Het museum biedt docenten pedagogische documentatie met betrekking tot de Gallo-Romeinse permanente collectie en tijdelijke tentoonstellingen om het onderwerp in de klas voor te bereiden. Educatieve bestanden en aanbiedingen zijn beschikbaar op de site.

lZie de aanbieding

LPersonen met specifieke behoeften

Het museum organiseert rondleidingen aangepast aan kwetsbare mensen: multisensorische reis, toegankelijkheid van activiteiten en beurshallen voor PRM, coach getraind in gebarentaal …

Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor informatie: musee.archeologique@province.luxembourg.be of 0032 63 21 28 49

1 B

Praktische informatie

Archeologisch Museum van Aarlen

Rue des Martyrs 13
6700 Arlon

  • Classification des attractions en Wallonie (2)2 soleils
  • Toegankelijk voor PBMlabel velo
  • Kortingen voor minderbedeeldenlabel velo

Andere musea in de streek