Fort Eben-Emael

Met drie niveaus, een kazerne voor 1.200 soldaten, 17 bunkers en 5 km ondergrondse tunnels, is Fort Eben-Emael een uitstekend voorbeeld van hoe de technologische vooruitgang van het Duitse leger de verouderde en niet langer effectieve verdedigingsbenaderingen langs de Belgisch – Duitse grens ver overtrof.
Fort Eben-Emael, gebouwd tussen 1932 en 1935, was een van de grootste vestingwerken van Europa en men dacht dat het onneembaar was. De spectaculaire en innovatieve aanval op het fort door een elite-eenheid van Duitse parachutisten in 10 DFS 230-zweefvliegtuigen op 10 mei 1940 markeerde ’s werelds allereerste luchtlandingsaanval en het tragische begin van de Tweede Wereldoorlog voor West-Europa.
Neem een stap terug in de tijd en bezoek de gerestaureerde kazerne, het museum, het immense galerijenstelsel en de gevechtsopstellingen. Dompel je vervolgens onder in de geheime en innovatieve Duitse plannen voor de aanval op het fort.
Volg de gids door het doolhof van ondergrondse galerijen naar de commandopost en een artilleriebunker. Bekijk de rampzalige gevolgen van een nieuw type explosief (de holle lading), dat voor het eerst in de wereldwijde militaire geschiedenis, werd gebruikt tijdens de aanval op het fort. De twee onbeschadigde kazematten, die nog steeds te bezichtigen zijn, zijn elk uitgerust met drie snelvuurkanonnen van 75 mm. Bewonder één van de slechts drie, op wereldniveau, resterende Duitse DFS 230-zweefvliegtuigen..
Ontdek het enorme bovenplateau met de bunkers en de artilleriekoepels. De grootste koepel weegt 440 ton, kan 360° in het rond vuren en heeft een maximaal bereik van 17 km.

OGroepen

Bezoek altijd met een gids. Specifieke prijs voor de deelnemers en keuze van de duur van het bezoek en de te bezoeken plaatsen, afhankelijk van de duur (zie hierboven). Persoonlijk onthaal door de gids aan de ingang van het fort.

JScholen

Bezoek altijd met een gids. Specifieke prijs voor de deelnemers en keuze van de duur van het bezoek en de te bezoeken plaatsen, afhankelijk van de duur (zie hierboven). Persoonlijk onthaal door de gids aan de ingang van het fort.

MBedrijven

Mogelijkheid van bezoeken op maat, thema- of VIP-bezoeken (zie boven). Mogelijkheid tot gebruik van een cafetaria en/of een vergaderzaal en/of een multimediazaal (audio, LED-projector).

KFamilies

Family & Friends’ tour. Bezoek met privégids en alleen voor de familie, zonder andere deelnemers. Lage prijzen. Keuze uit tochten van 1,5, 2,5 of 3,5 uur. Thematocht van 4,5 uur. (zie boven)

PSenioren

Verlaagde prijs: -2,- € op de toegangsprijs volwassene. Voor groepen is er minimum startprijs.

LPersonen met specifieke behoeften

Verlaagde toegangsprijsprijs: 4,- €. Verscheidene plaatsen en bezoeken zijn niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit

1 B

Praktische informatie

Fort Eben-Emael

Rue du Fort - 4690 Eben-Emael (Bassenge)

  • Wallonie Destination Qualitélabel Wallonie destination qualité
  • Toegankelijk voor fietserslabel velo

Andere musea in de streek