Kasteel van Reinhardstein

In het hart van de Oostkantons in de Hoge Venen

EEN BEETJE GESCHIEDENIS…

In 1354 gaf Hertog Wenceslas van Luxemburg de toelating aan Renaud van Waimes om op deze plaats een kasteel te bouwen. Door de uitdoving van de familie van Waimes, komt het kasteel achtereenvolgens in neerdalende vrouwelijke lijn in handen van de families de Zivelle, Brandscheid en Nassau. In 1550, dankzij het huwelijk van Anne de Nassau met Guillaume de Metternich, werd Reinhardstein eigendom van deze belangrijke Rijnlandse familie die het Kasteel zal bezitten tot de Franse Revolutie. In 1812, verkocht Graaf van Metternich, vader van de gelijknamige kanselier en toekomstige voorzitter van het Congres van Wenen, het Kasteel. Verlaten, vervalt het door de tijd heen meer en meer.In 1965, ontdekt professor Overloop bijna bij toeval de ruïnes en volgens zijn eigen zeggen werd het « liefde op her eerste gezicht ». Hij heeft in minder dan 18 maanden met hulp van enthousiaste geboeide geestdriftige helpers en met de hulp van de vakkennis van verschillende lokale ambachtslieden, Reinhardstein weer overeind gekregen.

TEGENWOORDIG…

Het kasteel herleeft! De vzw Reinhardstein, eigenaar en beheerder van het eigendom, doet er alles aan, jaar in jaar uit, om tal van evenementen voor te stellen. De jaarlijkse middeleeuwse feesten worden door thema weekenden (muziek concerten, voorstellingen, proeverijen, nachtwandelingen, enz…) om zo groot en klein, naar ieders vraag te voldoen. Zowel hedendaagse als historische tentoonstellingen bekleden tegenwoordig de ruimtes en de muren van het Kasteel. Ieder jaar kiest men een uitzonderlijke verzameling en ervaren artiesten uit, om zo uw bezoek te verrijken.

MUSEUM

Volledig opnieuw bemeubeld, zou men kunnen zeggen dat het Kasteel klaar staat om op ieder ogenblik opnieuw bewoond te worden. Dwalend tussen de wapenuitrustingen, wandtapijten, doorheen een rondleiding van iets meer dan een uur, ontdek onze kisten en wandtapijten, (her)ontdek het geheel van de vertrekken (ridderzaal, wachterszaal, de Kapel, en de privé verblijven) maar ook de woontoren (Donjon).

2 B

Praktische informatie

Kasteel van Reinhardstein

Chemin du Cheneux 50
4950 OVIFAT

  • Classification des attractions en Wallonie (3)3 soleils

Andere musea in de streek