Le Bois du Cazier

Een onontkoombare culturele plaats dat deel uitmaakt van ons industrieel erfgoed: staal, steenkool en glas

Het Industriemuseum kreeg onderdak in de oude lokalen van de douches en vertelt, aan de hand van de museumcollecties de economische, sociale en technische geschiedenis van het Waalse industriebekken van Haine-Sambre-et-Meuse.

De oude stoomhamers uit de smederij van La Providence in Marchienne-au-Pont hebben een nieuwe thuis gekregen in de voormalige werkplaatsen van de steenkoolmijn. Met de steun van het Commissariaat-Generaal voor Toerisme werden de nieuwe smederij en de gieterij uitgerust met moderne werktuigen.

Het Glasmuseum heeft een onderkomen gekregen in het hedendaagse gebouw uit staal en glas naast het lampenhuis. Je krijgt de verzamelingen op een originele manier te zien, namelijk in omgekeerde chronologische volgorde. Als bezoeker vertrek je bij hedendaagse werken en reis je in het verleden…

KFamilies

Ontdek het hele jaar door de oude kolenmijn en zijn geschiedenis op een leuke manier dankzij het spelboek van de kleine mijnwerker: vragen, raadsels, tests, enz. Jij ook, voltooi je boek van de mijnwerker om de kolenmijn te betreden en het pad te volgen dat de mijnwerkers elke dag bewandelden …

lZie de aanbieding

OAlleen of met vrienden

Profiteer van onze meertalige audiogids (Frans, Nederlands, Italiaans, Engels) om de site met Monica en Luigi te ontdekken, via 30 bezienswaardigheden zowel binnen als buiten de museumruimtes (voor € 1 bovenop de toegangsprijs) of laat u verleiden door een wandeling over onze als wandelpaden aangelegde slakkenbergen. Met een oriëntatiecursus kun je cultuur en natuur combineren.

Wil je de site en haar geschiedenis ontdekken met een gids? Afspraak elke 3e zondag van de maand om 15 uur: als onderdeel van “Visites et vous”, sluit u aan bij andere bezoekers voor een rondleiding (reserveren verplicht).

lZie de aanbieding

OGroepen

Het Bois du Cazier, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is een must voor uw excursies! Heb je een ochtend of middag (2 uur) om aan ons te wijden? Reserveren van rondleidingen en workshops is verplicht en dient te geschieden per post, fax of e-mail (onder voorbehoud van beschikbaarheid).

lZie de aanbieding

JScholen

Le Bois du Cazier biedt rondleidingen en activiteiten rond 5 hoofdthema’s: de wereld van mijnbouw, industrie en smederijen, immigratie en multiculturalisme, glas, slakkenbergen en energie. Om uw bezoek beter te organiseren, raden wij u aan onze brochures te downloaden. Alles wordt in het werk gesteld om uw bezoek tot een succes te maken.

lZie de aanbieding

MBedrijven

Le Bois du Cazier, een origineel kader om werk, lokale maaltijden en ontdekking van een symbolische plek te combineren. Seminaries, conferenties, symposia, incentives, productpresentaties, zakelijke maaltijden of cocktails, banketten voor kleine groepen of meer … Le Bois du Cazier biedt verschillende ontvangstruimten voor uw zakelijke evenementen en culturele bezoeken in een authentieke en historische setting, open voor het heden en de toekomst.

lZie de aanbieding

6 B

Praktische informatie

Le Bois du Cazier

Rue du Cazier 80
6001 Marcinelles

  • Musea om met het gezin te beleven!label marmaille
  • Toegankelijk voor fietserslabel velo
  • Classification des attractions en Wallonie (4)4 soleils
  • Toegankelijk voor PBMlabel velo
  • Kortingen voor minderbedeeldenlabel velo

Andere musea in de streek