Lieux-Communs/Villa Josa

De Villa Josa is de zetel van de vzw Lieux-Communs en is een voormalig Belle Epoque hotel-restaurant dat opgenomen is in de inventaris van het Waalse erfgoed. Het bevat art nouveau-meubilair van de Belgische architect en decorateur Gustave Serrurier-Bovy.
Er worden periodiek tentoonstellingen van hedendaagse kunst gehouden.
Sinds 2017 neemt het festival voor hedendaagse kunst In Champion verschillende emblematische plaatsen in het dorp Champion over. Naast de tijdelijke werken die tijdens de tentoonstellingen worden gepresenteerd, is er een permanent artistiek netwerk ontstaan met, tot op heden, de werken van kunstenaars Julie Digard, Sophie Le Grand, Florence Lenain, Ludovic Mennesson en Pascale Marthine Tayou.
Op initiatief van Lieux-Communs heeft Champion zich aangesloten bij het netwerk Euroart, dat is opgericht op initiatief van de Europese Commissie en het Parlement. Het verenigt 46 kunstenaarsdorpen in 12 Europese landen.
In de Villa Josa werd een Euroart residentie gecreëerd om elk jaar een kunstenaar in residentie te ontvangen die werkt rond de begrippen territorium en landschap. Op het einde van de residentie wordt in de Villa Josa een solotentoonstelling georganiseerd. Door rekening te houden met de geschiedenis van de site en de evolutie van de ecosystemen, is het de bedoeling een vernieuwende en hedendaagse vorm van residentie en kunstenaarsdorp in Champion te bouwen.

1 B

Praktische informatie

Lieux-Communs/Villa Josa

Rue Simon Martin, 2 à 5020 Champion (Namur)

Andere musea in de streek