Maison Losseau

Léon Losseau (1869 – 1949) was een advocaat uit Mons, bibliofiel, fotograaf, lid van vele geleerde verenigingen. Hij transformeerde zijn huis in een Art Nouveau-juweel, begiftigd met alle comfort dat op dat moment mogelijk was.

Tegenwoordig zijn voorbijgangers vaak geïntrigeerd door de metalen poort van dit vrij klassieke herenhuis. Weinigen van hen vermoeden dat ze door het oversteken van de deuren zullen worden uitgenodigd om een tuin te ontdekken waarvan de bloemen – orchideeën, distels, meidoorns … – in elke kamer van het huis worden afgewezen, van vloeren tot plafonds.

Het huis dankt veel van zijn charme aan het talent van de door Losseau gekozen architecten, decorateurs en ambachtslieden, of het nu Paul Saintenoy, Henri Sauvage, Émille Gallé of anderen zijn. Lang gesloten en vervolgens geregistreerd op de lijst van uitzonderlijk erfgoed van Wallonië, het is het onderwerp van een belangrijk werk van restauratie en verbetering, geleid door de provincie Henegouwen.

Het Maison Losseau biedt een gevarieerd programma voor verschillende doelgroepen. Het basistarief is 5€ en de meeste gereduceerde tarieven zijn 3€ (studenten, kinderen, senioren, werkzoekenden, leraren en provinciale ambtenaren).

OGroepen

Wij hebben een speciaal aanbod voor groepen en gemeenschappen (zonder gids) dat 4€ per persoon kost.

Voor groepen is een rondleiding in het Maison Losseau alleen mogelijk na reservering op reservations.losseau@gmail.com. De prijs van de rondleiding is inclusief een gids en geldt voor een groep van maximaal 25 personen. Het is ook mogelijk ons bezoek te combineren met het Mundaneum (€ 110 gids inbegrepen) of met het Innovatie- en Designcentrum in Hornu (€ 110 gids inbegrepen). Elke tour is beschikbaar in verschillende talen.

De groep bezoekt eerst het Interpretatiecentrum dat tot doel heeft de eigenaar, Léon Losseau, en zijn verschillende passies te leren kennen. Zij maken ook kennis met de specifieke kenmerken van Nancy’s Art Nouveau en een hele zaal is gewijd aan Léon Losseau’s ontdekking van de eerste editie van Arthur Rimbaud’s Een seizoen in de hel.

Na dit gedeelte te hebben bezocht, gaat de groep naar het huis van Léon Losseau om alle details ervan te bewonderen.

Groepen die kiezen voor een rondleiding zonder gids, krijgen gratis een bezoekersgids.

Tot slot kunnen groepen ook kiezen voor een gecombineerde rondleiding met het Mundaneum of het Innovatie- en Designcentrum. Deze rondleidingen bieden de mogelijkheid om tegen een redelijke prijs twee instellingen te ontdekken.

JScholen

Voor schoolgroepen zonder gids bedraagt de prijs 1€ voor jongeren onder de 12 jaar en 3€ voor jongeren boven de 12 jaar.

Voor het schoolpubliek is het mogelijk een speciale rondleiding in het Maison Losseau te boeken. In feite werken we samen met de leerkracht(en) om een goede activiteit op te bouwen die aan iedereen kan worden aangepast. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen per e-mail op reservations.losseau@gmail.com of per telefoon op +32(0)65/398.880.

Helaas hebben we op dit moment nog geen lespakket, maar we werken er hard aan. Wij zullen u hierover te zijner tijd meer informatie geven.

MBedrijven

Voor bedrijven bieden wij een zaalverhuurservice tegen betaling.

Zoals Léon Losseau wenste, staat zijn huis nu open voor zoveel mogelijk mensen. In zijn testament sprak hij de wens uit dat het huis een smeltkroes zou blijven voor culturele, wetenschappelijke en artistieke ontwikkeling. Zijn passie voor boeken maakt hem tot de ideale plaats voor de organisatie van activiteiten in verband met literatuur. Bij uitbreiding is het huis ook een plaats voor ontmoetingen en uitwisselingen. Het is goed beschermd en gerestaureerd, maar er zijn enkele beperkingen wat betreft het soort activiteiten dat er kan worden georganiseerd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze verhuurmanager: virginie.willame@hainaut.be.

KGezinnen

Voor gezinnen is er een spelletjesboekje beschikbaar om de kinderen te vermaken. Het is direct verkrijgbaar bij onze receptie. Zij laten de kinderen op een leuke manier en met de hulp van hun ouders het huis Losseau en de Art Nouveau ontdekken.

Daarnaast organiseren wij soms activiteiten voor gezinnen rond gezelschapsspelen, literatuur en natuurlijk Art Nouveau. Deze activiteiten worden georganiseerd in ons literair centrum.

LPersonen met specifieke behoeften

Het Maison Losseau is gemakkelijk toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit. Inderdaad, wij hebben een plaatsje gereserveerd voor dit soort publiek op onze binnenplaats.

Bovendien zijn er geen trappen om het Art Nouveau huis te betreden. Alles is gemakkelijk toegankelijk met een rolstoel.

1 B

Praktische informatie

Maison Losseau

Rue de Nimy, 37-41 7000 Mons

  • Wallonie Destination Qualitélabel Wallonie destination qualité

Andere musea in de streek