Abdij van Orval

Museum van geschiedenis, ijzer – en staalbewerking, religieuze kunst

Het museum is in meer dan één opzicht origineel te noemen. Eerst en vooral is het heel bijzonder gelegen, namelijk in de gewelfde kelders uit de achttiende eeuw. Zo belandt de bezoeker meteen tussen de enige resten van de neoclassicistische gebouwen die werden opgetrokken op basis van de plannen van architect Laurent-Benoît Dewez en die als fundering dienden bij de heropbouw van Orval in het begin van de twintigste eeuw.

De collecties van het museum van Orval werden samengebracht voor de tentoonstelling rond de negenhonderdste verjaardag in 1970. De eerste monniken streken er inderdaad al in 1070 neer. De collecties zijn ingedeeld in drie secties : architectuur, ijzer- en staalbewerking en religieuze kloosterkunst. 

Museum Abraham bijgebouwen

uitleg over vakmanschap in het brouwen van het bier van Orval

Het enige gebouw dat nog van de vroegere abdij overbleef, werd onlangs prachtig gerestaureerd.

U vindt er:

– een tactiel schaalmodel van het klooster voor slechtzienden

– een interactief parcours voor de kinderen

– het werk van de monnikschilder Broeder Abraham Gilson (1741-1809)

Apotheekmuseum

Naast de tuin van de geneeskrachtige planten, werd in een gebouw de apothekerswerkplaats ingericht zoals in de achttiende eeuw, ten tijde van broeder Antoine Perrin, apotheker. Orval stond bekend om zijn helende drankjes, zoals het wondwater. De collectie toont een reeks voorwerpen die te pas kwamen bij de bereiding van de geneesmiddelen : stamper, pillenvormer, een versierde weegschaal met afbeeldingen, maar ook voor de verzorging, zoals een bloedzuigerspuit. Een mooie set van keramieken kommen diende voor de bewaring van de kruiden.

1 B

Praktische informatie

Abdij van Orval

Abbaye d’Orval,
route d’Orval n°1,
6823 Villers-devant-Orval

  • Classification des attractions en Wallonie (4)4 soleils
  • Toegankelijk voor PBMlabel velo
  • Kortingen voor minderbedeeldenlabel velo

Andere musea in de streek