Bois-du-Luc. Museum van Mijnbouw en Duurzame Ontwikkeling

Bois-du-Luc: een authentieke mijnsite om te ontdekken, en erkend als UNESCO werelderfgoed!

Het steenkoolmijndorp van Bois-du-Luc is een bijzondere getuige van de industrialisering, zijn integriteit en authenticiteit maken er een niet te missen patrimoniale locatie van.

Bois-du-Luc, nieuwe wereldwonder

Samen met drie andere belangrijke Waalse mijnsites, Grand-Hornu, Bois du Cazier en Blegny-Mine, is Bois-du-Luc sinds 1 juli 2012 erkend als Werelderfgoed door UNESCO.

Op de vooravond van de XIXe eeuw heeft de Société des Charbonnages du Bois-du-Luc de mijnschacht Saint-Emmanuel in gebruik genomen. In de buurt ervan bouwt ze een uniek modeldorp dat in zijn totaliteit bewaard gebleven is, van de industriële gebouwen tot de school, maar ook het hospice (verzorgingstehuis), de kiosk, de werkmanshuisjes en de kerk.

Laat je inpalmen door deze unieke Europese authenticiteit: een fascinerende microcosmos, vol geschiedenis en verhalen.

Een boeiend bezoek

Bois-du-Luc bezoeken is alle schakels van een uitzonderlijk lang actief gebleven steenkoolmijn ontdekken (1685-1973) en ook een landschap dat door en voor het werk gevormd werd.

Je zal getroffen worden door de bijzondere aspecten van het leven in Bois-du-Luc, een paternalistisch beleid dat zorg droeg voor de arbeider en zijn gezin: een subtiele evenwichtsoefening tussen rentabiliteit en sociale controle.

Bezoek met audiogids (FR/NL/EN/IT)

Fiets- en wandelroutes

Verrijk je uitstap met een groene toets door de begroeide terrils op te wandelen of door op een van onze fietsen een tocht te maken die natuur en cultuur in elkaar verweeft.

 

OGroepen

Onze enthousiaste en gepassionneerde gidsen laten je in 2 uur het dagelijks leven van de mijnwerkers ontdekken tijdens een wandeling in de Saint-Emmanuel mijnschacht, een bezoek aan de modelwoning, de kantoren van de mijn en de bovengrondse werkplaatsen.

Geniet van een volle dag in het Centrumgebied door te kiezen voor een aansluitend bezoek in één van de volgende toeristische bezienswaardigheden: de oude hydraulische scheepsliften op het Centrumkanaal, het kasteel van Seneffe, het Internationaal Carnaval- en Maskermuseum in Binche, het Koninklijk Museum van Mariemont of in één van de drie andere grote Waalse mijnsites (Grand-Hornu, Bois du Cazier, Blegny Mijn). Ook de brouwerij Saint-Feuillien, een andere partner, is een bezoek waard.

Aarzel niet om ons te contacteren voor meer inlichtingen.

JScholen

Neem een duik in het universum van de film ”Germinal” en ontdek samen met de leerlingen  een complete en authentieke mijnsite. Door de voorbeeldige staat van bewaring is het een eersteklasse pedagogische bezinnings- en ontwikkelingsruimte. Je dag zal door de opvoedkundige ploeg ingevuld worden met zowel ludieke als leerzame interactieve animaties. Alle inlichtingen kan je terugvinden in de pedagogische dossiers die je kan downloaden op onze website en op enseignement.be. (Bois-du-Luc is een referentiesite inzake schoolprogramma’s).

4 B

Praktische informatie

Bois-du-Luc. Museum van Mijnbouw en Duurzame Ontwikkeling

Rue Saint-Patrice 2b
7110 Houdeng-Aimeries

  • Musea om met het gezin te beleven!label marmaille
  • Wallonie Destination Qualitélabel Wallonie destination qualité
  • Toegankelijk voor fietserslabel velo
  • Classification des attractions en Wallonie (4)4 soleils
  • Toegankelijk voor PBMlabel velo
  • Kortingen voor minderbedeeldenlabel velo

Andere musea in de streek