Gemeentemuseum van Hoei

Het Gemeentemuseum is gehuisvest in het volledig gerenoveerd 17de eeuws Maaslands klooster van de Minderbroeders en beslaat alle activiteiten uit Hoei vanaf de prehistorie tot heden. Alhoewel het museum in het bijzonder gewijd is aan schone kunsten en de decoratieve kunst, stelt het ook  archeologische, etnografische en industriële archeologische objecten voor. Tien herbouwde zalen structureren het museum.

Vooreerst ontdekt de bezoeker de beroemde vrijheidsbrief uit 1066, die later verdween tijdens de slag om Othée in 1408. Met dit handvest erkende de prins-bisschop van Luik, Theoduin van Beieren, op plechtige wijze de burgerlijke vrijheden aan de Maaslandse stad en werden haar inwoners de eerste vrije burgers in West-Europa.

De volgende zaal is gewijd aan de decoratieve kunsten: aardewerk uit Andenne en Hoei, tin uit de werlplaatsen van Hoei, Namen en Luik en zilverwerk uit Hoei en Luik, alvorens de geschiedenis van de stad Hoei te ontdekken aan de hand van een verzameling van schilderijen en gravures.

De volgende zaal toont de belangrijkste archeologische vondsten in Hoei, met een speciale aandacht voor de Merovingische periode (begraafplaats Saint-Victor en glaswerkplaatsen).

Nadien worden objecten en documenten met betrekking tot de Hoeise wijnbouw voorgesteld, en ook nog getuigen van lokale en regionale folklore, evenals diverse stukken ter illustratie van de metaalindustrie in Hoei.

Vervolgens proeft de bezoeker aan de levensstijl van Hoei en zijn regio door de eeuwen heen, aan de hand van reconstructies van binnenhuisinrichtingen.

Ten slotte is de laatste zaal gewijd aan twee schilders uit de 19de eeuw: Émile Delpérée en Isidore Lecrenier.

2 B

Praktische informatie

Gemeentemuseum van Hoei

rue Vankeerberghen 20, 4500 Huy

  • Kortingen voor minderbedeeldenlabel velo

Andere musea in de streek