k Back

Expo “Michel Vanden Eeckhoudt”

29/01/2022 h 15/05/2022 F Aan de kalender toevoegen 2022-01-29 2022-05-15 Europe/London Expo “Michel Vanden Eeckhoudt”

Geen grandioze gebeurtenissen in de foto’s van Michel Vanden Eeckhoudt, geen politieke of moraliserende boodschappen. Maar levensfragmenten, ogenblikken uit het dagelijkse leven, in wat ze voor grappigs, zachts, vertederends, soms ook triests kunnen inhouden. Elke foto vormt een kleine geschiedenis, een kroniek van de banaliteit die hij sublimeert. Tedere beelden, soms pijnlijke, die twijfels en vragen achterlaten, die in het geheugen blijven hangen zoals een chanson met nostalgische accenten. De foto’s van Michel Vanden Eeckhoudt, in grijstinten, bieden heel het gamma aan gevoelens terwijl ze de medeplichtige glimlach verkiezen boven de schaterlach, een zachte melancholie boven de tranen. “Bij Vanden Eeckhoudt wordt men nooit geconfronteerd met de gebeurtenis, met de grote momenten van de geschiedenis, maar met de tussenruimtes van het dagelijkse leven, in kleine ceremonies waarbij het vreemde en het absurde niet vreemd zijn. Zijn fotografie is de plaats voor persoonlijke feestjes, luchtig als het ballet van een danser met de Taj Mahal als achtergrond, of dat van zijn zoon Nicolas die huppelt in een stadspark, lichaamsexplosies en euforieën, festiviteiten voor zichzelf, zoals het gelaat lichtjes neigt om nog een beetje zon op te vangen, gestolen ogenblikken in de flow van de dag die de fotograaf heeft kunnen bewaren.

De wezens die zijn foto’s bevolken lijken er elk met hun eigen partituur naartoe te gaan, er naar eigen goeddunken in rond te lopen, in groep of geïsoleerd, in de ruimte die de fotograaf hun toewijst, fotograaf die aan het decor dezelfde zorg besteedt als aan de modellen. Er ontplooit zich een lichaamstaal waarin hij excelleert om die vast te leggen, zij het die van de danser, van de musicus, van de tapijtweefster, van op zijn beurt de arbeider, van de majorette of van de koorddanser, spontane, stille choreografieën, opgewekt door de vrije tijd of door de arbeid, gewichtloze lichamelijke sculpturen.” (Xavier Canonne in het boek dat ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt.)

Michel Vanden Eeckhoudt verdween in 2015 verdwenen. De tentoonstelling toont bijna 250 foto’s, waarvan de helft ongepubliceerd is. Foto: Michel Vanden Eeckhoudt. France, 1991. © Michel Vanden Eeckhoudt

Praktische informatie (Uren, tarieven, enz.)

Reservatie

Fotografiemuseum, Avenue Paul Pastur 11 6032 Charleroi Fotografiemuseum

Geen grandioze gebeurtenissen in de foto’s van Michel Vanden Eeckhoudt, geen politieke of moraliserende boodschappen. Maar levensfragmenten, ogenblikken uit het dagelijkse leven, in wat ze voor grappigs, zachts, vertederends, soms ook triests kunnen inhouden.
Elke foto vormt een kleine geschiedenis, een kroniek van de banaliteit die hij sublimeert. Tedere beelden, soms pijnlijke, die twijfels en vragen achterlaten, die in het geheugen blijven hangen zoals een chanson met nostalgische accenten. De foto’s van Michel Vanden Eeckhoudt, in grijstinten, bieden heel het gamma aan gevoelens terwijl ze de medeplichtige glimlach verkiezen boven de schaterlach, een zachte melancholie boven de tranen.
“Bij Vanden Eeckhoudt wordt men nooit geconfronteerd met de gebeurtenis, met de grote momenten van de geschiedenis, maar met de tussenruimtes van het dagelijkse leven, in kleine ceremonies waarbij het vreemde en het absurde niet vreemd zijn. Zijn fotografie is de plaats voor persoonlijke feestjes, luchtig als het ballet van een danser met de Taj Mahal als achtergrond, of dat van zijn zoon Nicolas die huppelt in een stadspark, lichaamsexplosies en euforieën, festiviteiten voor zichzelf, zoals het gelaat lichtjes neigt om nog een beetje zon op te vangen, gestolen ogenblikken in de flow van de dag die de fotograaf heeft kunnen bewaren.

De wezens die zijn foto’s bevolken lijken er elk met hun eigen partituur naartoe te gaan, er naar eigen goeddunken in rond te lopen, in groep of geïsoleerd, in de ruimte die de fotograaf hun toewijst, fotograaf die aan het decor dezelfde zorg besteedt als aan de modellen. Er ontplooit zich een lichaamstaal waarin hij excelleert om die vast te leggen, zij het die van de danser, van de musicus, van de tapijtweefster, van op zijn beurt de arbeider, van de majorette of van de koorddanser, spontane, stille choreografieën, opgewekt door de vrije tijd of door de arbeid, gewichtloze lichamelijke sculpturen.” (Xavier Canonne in het boek dat ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt.)

Michel Vanden Eeckhoudt verdween in 2015 verdwenen. De tentoonstelling toont bijna 250 foto’s, waarvan de helft ongepubliceerd is.
Foto: Michel Vanden Eeckhoudt. France, 1991. © Michel Vanden Eeckhoudt

Praktische informatie (Uren, tarieven, enz.)

Reservatie

Fotografiemuseum

Evolutie en creativiteit van de fotografie

Sinds de uitbreiding van het neogotische karmelietenklooster, is het Fotografiemuseum het meest omvangrijke en één van de belangrijkste fotografiemusea in Europa. De permanente verzamelingen en de tijdelijke tentoonstellingen tonen het avontuur van de fotografie, vanaf de uitvinding tot de hedendaagse creativiteit. Er worden educatieve activiteiten voor alle leeftijden georganiseerd. Het museum heeft bovendien een bibliotheek, een boetiek en het Museumcafé met uitzicht op een park.

MBedrijven

Ben je op zoek naar een uitzonderlijke omgeving voor het organiseren van een evenement? Het Fotografiemuseum voldoet aan uw wensen door ontvangstruimten met een capaciteit van 20 tot 200 personen aan te bieden.

Het museum heeft een gespecialiseerde bibliotheek met meer dan 10.000 boeken, een conferentie- en projectiezaal, kinderateliers, een boetiek en het “Café du musée” met een zicht op een prachtig park.

Het Fotografiemuseum biedt ook verschillende ontvangstruimtes voor zakelijke evenementen met of zonder culturele bezoeken.

lZie de aanbieding

LPersonen met specifieke behoeften

Deelname aan een ontdekkingsworkshop voor verstandelijke handicaps.

Tijdens dit workshopbezoek, verzonnen voor de intellectuele tekortkoming, stellen we de deelnemers voor om ons door de museumzalen te volgen om samen de specificiteiten van het fotografische medium te ontdekken. De leidraad van het bezoek is de ontdekking van de camera, de werking en toe-eigening ervan door sommige kunstenaars.
In deze context stellen wij voor om hetvolgende te beleven:
– Een zoom op het ontdekkingsparcours waardoor bezoekers de werking van de camera kunnen ontdekken en ervaren.
– Een close-up van enkele van onze foto’s in de permanente collecties.
– De ontwikkeling in de donkere kamer beoefenen dankzij het fotogram.

Rondleiding voor slechtzienden.
De gidsen stemmen de rondleidingen van de permanente collecties en tijdelijke tentoonstellingen af ​​op slechtzienden en blinden. Het aanraken van beelden, het waarnemen van hun tekeningen, het verkennen van onderwerpen, het manipuleren van apparaten … maakt het mogelijk om beelden op een bevoorrechte manier te vatten. Via hun opmerkingen en beschrijvingen zullen zij u een selectie van foto’s uit onze collecties en tentoonstellingen laten zien.
Duur 2 uur.
Rondleiding in groep van minstens 5 personen en maximum 8 personen niet of visueel gehandicapt (de gidsen zijn gratis).

lZie de aanbieding

OGroepen

Rondleidingen:
Door middel van collecties, tijdelijke tentoonstellingen en de ontdekkingsroute, zijn de historische of thematische rondleidingen in het Fotografiemuseum gebaseerd op dialoog en zijn ze bedoeld om uitwisseling te stimuleren. Ze passen zich aan de leeftijd en het niveau van de deelnemers aan. Een kunsthistoricus-gids of een foto-animator, getraind in beeldanalyse, stelt de rondleiding samen volgens de wensen van de groep en leidt elk om de foto’s te observeren en de elementen te identificeren die hen in staat stellen om om de boodschap te begrijpen. Om de rijkdom en diversiteit van fotografie te helpen waarderen, worden jonge mensen, tieners en volwassenen aangemoedigd om een ​​beeld waar te nemen, te analyseren, te decoderen: een goede manier om de kritische zin te ontwaken!

lZie de aanbieding

JScholen

Workshopbezoeken (kleuter-, lager, secundair en hoger):
De workshoprondleidingen combineren een rondleiding met een praktische workshop met behulp van film en / of digitale fotografie. Ze zijn, zoals de klassieke rondleidingen, voor iedereen bedoeld en zijn aangepast aan de leeftijd, eisen en het niveau van de deelnemers. Het is de ideale formule om fotografie te waarderen in zijn vele facetten, dat wil zeggen als een historisch ondersteunend, esthetisch en materieel object. Om het kritisch gevoel van het beeld te ontwikkelen, observeren, ontdekken, verwonderen en leren terwijl je je handen uit de mouwen steekt!

lZie de aanbieding

6 B

Praktische informatie

Fotografiemuseum

Avenue Paul Pastur 11
6032 Charleroi

  • Musea om met het gezin te beleven!label marmaille
  • Wallonie Destination Qualitélabel Wallonie destination qualité
  • Classification des attractions en Wallonie (3)3 soleils
  • Kortingen voor minderbedeeldenlabel velo