Folkloremuseum van Doornik
Het leven van Doornik tussen 1800 en 1950
Hoe meer het Folklore Museum Doorniks wordt, hoe universeler ze wordt
In een intimistische sfeer met vilten interieur evoceert het museum in de 23 expositiezalen (1240 m²) karakteristieke aspecten uit het Doornikse leven en haar omliggende dorpen en dit gaande van 1800 tot heden.
In het museum zullen jullie het atelier van de kousenmaker ontdekken die kousen maakte in katoen en onder de gloed van een olielamp werkte en dit alles gebeurde naast een glazen bol gevuld met water die diende als vergrootglas en het licht deed uitdeinen. Jullie zullen er ook het oudste frietkot ontdekken uit België, een gedeelte gewijd aan het eenzame lot van de verlaten weeskinderen, een sobere corbillard die ongeduldig wacht om opnieuw op weg te gaan met het paard, een empêche-pipi (een oude urinoirconstructie voor mannen) in een verlaten hoek …
Zijn eigen gevoeligheid ontwikkelen
De werken van plastische kunstenaars uit de 20e eeuw zijn her en der verspreid om onze blik te verscherpen en bij te stellen en ons tot nadenken aan te zetten.
Het museum dient doorlopen te worden, bewonderd te worden en bevraagd. De rijke en overvloedige collecties objecten of oorspronkelijke documenten roepen het begin van een verhaal op dat door de toeschouwer verdergezet dient te worden, ingekleurd volgens zijn of haar eigen gevoeligheid en verbeeldingskracht. Sporen en getuigenissen uit het verleden; deze elementen werden uitgepikt voor hun waarden, hun bijzonderheden of doodgewoonweg omdat ze leuk zijn om naar te kijken.
Facsimile van het reliëfplan in opdracht van Lodewijk de XIVe
Om te weten te komen hoe Doornik er uitzag in de periode van Lodewijk de XIVe, in 1701, moet je naar de laatste verdieping gaan om het grote reliëfplan te ontdekken. Met behulp van het tablet kan je de zoekmotoren in gang zetten om diverse emblematische gebouwen in de schijnwerpers te plaatsen.
Terugkeren in de tijd om de wereld van vandaag beter te begrijpen
Hier reis je terug in de tijd om beter de hedendaagse maatschappij en wereld te begrijpen. Jullie ontdekken er de gewoontes uit het dagelijkse leven en jullie zullen van verbazing naar verrassing worden gevoerd.
Het bezoek bestaat uit een intieme ontmoeting met Doornik die je haar geheimen toefluistert, haar teleurstellingen vertelt, haar dromen en wensen met je deelt… Het lokale leven krijgt zo een universele dimensie.
Groepen
Rondleidingen op reservatie bij de Dienst voor Toerisme op +32 (0) 69 22 20 45
Scholen
Leuke en educatieve activiteiten met respect voor het curriculum en de te implementeren vaardigheden. 1 € / leerling (-6 jaar: gratis).
Basisonderwijs: “De school van onze overgrootouders”, “Van de vonk tot de lamp”, “In een wandeling met Jeannot, het konijn van Doornik” of “Ganzespel: de perfecte kleine Doornikenaar”, “De oude ambachten”, “Populaire spellen”, “In een luchtballon met Romeo”, “Het leven van een kind in 1900”, “Een familie aan het begin van de vorige eeuw”, “Het koken van Madame Emelie”, “Madame Emelie naait”, “Madame Emelie doet de was”. Reservering op +32 (0) 69 33 23 45
Informations pratiques
Folkloremuseum van Doornik
Réduit des Sions, 36 – 7500 Tournai
Offres spécifiques
Autres musées dans la région
-
Museum voor Schone Kunsten van Bergen (BAM)
Elk jaar worden in het BAM (Beaux Arts Mons)...
Plus d'infos