De tentoonstelling "De baksteen buiten de muren" biedt een overzicht van het werk met baksteen gerealiseerd door het atelier Aequo sinds zijn stichting in 2018. Aequo, opgericht door de ontwerpers Tim Defleur en Arthur Lenglin, bena- dert design met een plaatselijke aanpak. Plaatselijke vormgeving kan worden gedefinieerd als een creatieve aanpak die zijn oorsprong vindt in de plaats waaruit ze voortkomt. De rijkdommen ervan, materieel, cultureel, historisch of geologisch, vormen het systematische uitgangspunt voor de creatie. Naast zijn esthetische of functionele waarde wordt het voorwerp de narratieve drager van deze plaatselijk verankerde inspiratiebronnen en wordt het een getuige van het lokaal erfgoed. Baksteen heeft ook een bevoorrechte plaats in de industriële architectuur, omdat dit materiaal economisch, onbrandbaar en duurzaam is. Le Grand-Hornu is een perfect voorbeeld van dit soort constructie. Bakstenen staan centraal in het werk van het in Roubaix gevestigde atelier Aequo, als grondstof of als inspiratiebron. Deze tentoonstelling toont al hun werk met bakstenen en dient als kader voor de organisatie van creatieve workshops met scholen en groepen individuen, volwassenen en kinderen. In deze workshops zullen werken gemaakt worden die in de evoluerende tentoonstelling worden opgenomen waarna ze door de aankomende kunstenaars worden teruggenomen. Vooruit- lopend op een ambitieuze tentoonstelling over baksteen en design in 2025 wil dit project een technisch en creatief experiment zijn dat openstaat voor alle publieken en gericht is op de herwaardering van een alledaags materiaal met onvermoede mogelijkheden.
Centrum voor Innovatie en Design van Grand-Hornu (CID), Rue Sainte-Louise, 82 7301 Hornu Centrum voor Innovatie en Design van Grand-Hornu (CID)De tentoonstelling “De baksteen buiten de muren” biedt een overzicht van het werk met baksteen gerealiseerd door het atelier Aequo sinds zijn stichting in 2018. Aequo, opgericht door de ontwerpers Tim Defleur en Arthur Lenglin, bena- dert design met een plaatselijke aanpak. Plaatselijke vormgeving kan worden gedefinieerd als een creatieve aanpak die zijn oorsprong vindt in de plaats waaruit ze voortkomt. De rijkdommen ervan, materieel, cultureel, historisch of geologisch, vormen het systematische uitgangspunt voor de creatie. Naast zijn esthetische of functionele waarde wordt het voorwerp de narratieve drager van deze plaatselijk verankerde inspiratiebronnen en wordt het een getuige van het lokaal erfgoed.
Baksteen heeft ook een bevoorrechte plaats in de industriële architectuur, omdat dit materiaal economisch, onbrandbaar en duurzaam is. Le Grand-Hornu is een perfect voorbeeld van dit soort constructie.
Bakstenen staan centraal in het werk van het in Roubaix gevestigde atelier Aequo, als grondstof of als inspiratiebron. Deze tentoonstelling toont al hun werk met bakstenen en dient als kader voor de organisatie van creatieve workshops met scholen en groepen individuen, volwassenen en kinderen. In deze workshops zullen werken gemaakt worden die in de evoluerende tentoonstelling worden opgenomen waarna ze door de aankomende kunstenaars worden teruggenomen. Vooruit- lopend op een ambitieuze tentoonstelling over baksteen en design in 2025 wil dit project een technisch en creatief experiment zijn dat openstaat voor alle publieken en gericht is op de herwaardering van een alledaags materiaal met onvermoede mogelijkheden.