Archeologisch Museum van Doornik (Gesloten wegens renovatie)

Overblijfselen uit primitieve, gallo-romeinse en merovingische tijden

Het geklasseerde gebouw uit de Spaanse Renaissance (1622) is ingeplant in de Mont-de-Piété.  Dit museum bezit uitzonderlijke collecties die zowel lokaal als regionaal zijn en zich uitstrekken van de Prehistorie tot de Middeleeuwen.

Een fameuze duik in het verleden voert ons 70.000 jaar terug in de tijd en brengt ons in contact met de Neanderthaler op de vlaktes van de Schelde.  Daarna ontmoeten we zijn opvolger de jager uit het Paleolithicum alsook de neolitische landbouwers die sporen achterlieten van hun woningen en hun werkgerief.  De Doornikse omgeving heeft ook talrijke sites uit de Bronstijd gekend, lang voor de Romeinse verovering.

Prestigieuze stukken, die het resultaat zijn van recente opgravingen ,werden geklasseerd onder « Trésors de la Fédération Wallonie-Bruxelles », Schatten van de Waals-Brusselse Federatie,  en ze zijn er ook tentoongesteld  : een bijzondere sarcofaag in gedecoreerd lood dat uit de IVe dateert (Gallo-Romeinse necropool uit  la rue Perdue) en uitzonderlijke elementen die afkomstig zijn uit de wijk  Saint-Brice waar in 481, Childéric, de vader van Clovis, begraven werd met zijn paarden en zijn entourage.

OGroepen

Rondleidingen op reservatie bij de Dienst voor Toerisme op +32 (0) 69 22 20 45

JScholen

Leuke en educatieve activiteiten met respect voor het curriculum en de te implementeren vaardigheden: 1 € / leerling (-6 jaar: gratis).
Basisonderwijs: “De opgravingskuip!”, “Ik ontdek de prehistorie”, “Ontdekking van de Gallo-Romeinse periode”, “Ganzenspel: ontdekking van de Gallo-Romeinse periode met de archeoloog Archibald” (voor “kinderen van 7 tot 77 jaar!”), “Iets meer dan 20 jaar geleden!”, “Wie zijn de Merovingers?”
Reservering op +32 (0) 69 33 23 45

4 B

Praktische informatie

Archeologisch Museum van Doornik (Gesloten wegens renovatie)

Rue des Carmes, 8
7500 Tournai

Specifieke aanbiedingen

  • Kortingen voor minderbedeeldenlabel velo

Andere musea in de streek