Ecomuseum van de Viroin

Het Ecomuseum van de Viroin: ambachtelijke beroepen voor groot en klein…

Het Ecomuseum van de Viroin is gelegen in de mooie en indrukwekkende 16de eeuwse kasteelhoeve van Treignes, geclassificeerd als Waals erfgoed, en stelt zijn bezoekers en gebruikers voor het landelijk erfgoed van de Entre-Sambre-et-Meuse te (her)ontdekken en zodus ook het verleden van onze samenleving en haar evolutie van de 18e tot de 20e eeuw.

De permanente tentoonstelling stelt de voornaamste ambachtelijke beroepen voor die eertijds in de Entre-Sambre-et-Meuse streek beoefend werden: kistenmaker, zadelmaker, schoenmaker, smid, klompenmaker, enz.  Animaties zijn voorzien voor kinderen (leerbewerking,  workshop smeden, productie van brood, koorden en kaarsen, enz.) en voor volwassenen (begeleid bezoek van Treignes met de ontdekking van haar erfgoed, vervaardigen van klompen).

Het museum is een illustratie van de technologische knowhow van dorpsgemeenschappen, maar ook een spiegel van culturele en sociale veranderingen die twee eeuwen lang de streek van Entre-Sambre-et-Meuse hebben overschreden. Door wetenschappelijk onderzoek, de valorisatie van een uitgebreide collectie (gereedschappen, meubilair, landbouwmachines, posters …), evenementen, educatieve animaties, is het een ganse kennis en een hele geschiedenis die wordt overgedragen en meegedeeld. Verankerd in zijn tijd, werkt het Ecomuseum van de Viroin ook mee om het plattelandskarakter op heden beter te waarderen en om het begrip van duurzame ontwikkeling te verankeren.

OGroepen

De kasteelboerderij van Treignes is een levende getuigenis van het landelijke Waalse leven en is geclassificeerd als Waals erfgoed. Via verschillende activiteiten voor kinderen en volwassenen stelt het Ecomuseum van de Viroin voor om de plattelandsgeschiedenis van de Entre-Sambre-et-Meuse streek en de verdwenen knowhow over te dragen (vervaardiging van klompen, workshops brood-touw-kaars, leerbewerking, enz.) Heeft u een voor- of namiddag (2 tot 3 uur afhankelijk van de activiteiten) om aan ons te wijden? De reservering van rondleidingen (tijdelijke en / of permanente tentoonstelling) en workshops is verplicht en moet gebeuren per post, fax of e-mail (afhankelijk van beschikbaarheid).

JScholen

Het Ecomuseum van de Viroin biedt een overzicht van de landelijke wereld, zijn geschiedenis en zijn bijzonderheden, en stelt verschillende activiteiten voor gericht op het ontwaken van de natuur en het behoud ervan, op de geschiedenis van het platteland en traditionele knowhow. Naast de rondleiding door de permanente tentoonstelling (traditionele ambachten) en de tijdelijke tentoonstelling (vernieuwd om de 6 maanden) biedt het animatieteam verschillende activiteiten voor jongeren (van 6 tot 16 jaar oud) waarbij de jongeren rechtstreeks betrokken worden met de overdracht van knowhow (workshops voor leer, smederij, touw, kaars, broodmaken, enz.). Een speelse en educatieve benadering van vakmanschap en zijn geschiedenis.

4 B

Praktische informatie

Ecomuseum van de Viroin

Rue Eugène Defraire 63
5670 Treignes

  • Musea om met het gezin te beleven!label marmaille
  • Classification des attractions en Wallonie (3)3 soleils
  • Kortingen voor minderbedeeldenlabel velo

Andere musea in de streek