Folklore Museum Leven op de Grens (MUSEF)

Folklore Museum van Moeskroen (MUSEF)

Het parcours zit vol met ontdekkingen en verrassingen, en laat je onderdompelen in het leven op de grens (Wallonië Picardië / West-Vlaanderen / Noord-Frankrijk). Dit wordt weergegeven door rijke collecties van voorwerpen, documenten en getuigenissen. De verwijzing naar het dagelijks leven van de arbeidersklasse en de burgerij (meubels, huishoudelijke voorwerpen …), de beroepen (van de hongerloontjes tot de ambachtslui, van de boer tot de wever, van de metselaar tot de klompenmaker …), de commerciële proliferatie (kruidenierswinkels, staminets en fraude aan beide zijden van de grens), de textielkennis, de vele tradities gerelateerd aan  vrije tijd en festiviteiten, worden blootgesteld als getuigen van de vermenging van bevolkingen en de opkomst van een interessante culturele identiteit bestaande uit meerdere singulariteiten.

De MUSEF ontvouwt zich in een setting van hedendaagse architectuur (nominatie voor de Mies van der Rohe Award, Grote Prijs voor architectuur van Wallonië en driejaarlijkse Ianchelevici prijs 2019) en biedt een innovatieve scenografie. Het is gepositioneerd als een museum van samenleving, een referentie in regionale etnologie!

Het museum biedt ook tijdelijke tentoonstellingen, talrijke activiteiten, erfgoedworkshops, buitenschoolse stages en evenementen. Een aangelegde tuin en een documentatiecentrum zijn ook beschikbaar voor bezoekers.

OGroepen

Afhankelijk van de wensen bieden wij rondleidingen, thematische workshops over erfgoed, ontdekkingstochten … “als vaste aanbieding of op maat”.

JScholen

De animaties zijn toegankelijk vanaf de leeftijd van 5 jaar. De educatieve dienst verzint talloze activiteiten in onderdompeling, leuke cursussen, waarbij studenten betrokken zijn bij hun ontdekkingen (waaronder 20 verschillende erfgoedworkshops). De begeleiding is ook geschikt voor speciaal, technisch en beroepsonderwijs. Een programma is gericht op studenten van het hoger secundair onderwijs, hogescholen en universiteiten (in het bijzonder architectuurfaculteiten, museumstudies). De receptie is flexibel, afhankelijk van de vraag: vanaf 50 minuten tot een volledige dag vol activiteiten in het Museum. Mogelijkheid tot picknicken.

KFamilies

Gedurende het jaar worden twee nieuwe ontdekkingscursussen aangeboden. Speelse apparaten doen de 5 zintuigen prikkelen, zodat het museum een ​​vriendelijke plek wordt: “gezinnen toegelaten”.

PSenioren

De collecties doen het seniorenpubliek niet alleen denken aan jeugdherinneringen, maar ze brengen ook een hele schare aan nieuwe ontdekkingen. De activiteiten worden georganiseerd met het oog op ontspanning maar ook op welzijn, in therapeutische begeleiding (geheugenworkshops, Alzheimer’s koffie …).

MEntreprises

Het museum is verspreid over verschillende locaties (nieuwe infrastructuur, huis van erfgoedevenementen, tuin en paviljoen) die activiteiten voor conferenties en teambuilding mogelijk maken.

LPersonen met specifieke behoeften

Het Museum is volledig aangepast voor mensen met beperkte mobiliteit en rolstoelen. Gratis parkeerplaatsen en een bus drop-off bevinden zich dichtbij het museum. De omgeving is ingericht voor de PBM (Personen met beperkte mobiliteit).

Bezoeken, activiteiten en erfgoedworkshops zijn speciaal ontworpen voor personen met specifieke behoeften (nieuwkomers, bewoners van bejaardentehuizen, bezoekers met een verstandelijke beperking, doven, slechthorenden, visueel gehandicapten …).

Vanaf 2020 biedt het museum een ​​cursus in gebarentaal alsook een cursus gemakkelijk te lezen.

2 B

Praktische informatie

Folklore Museum Leven op de Grens (MUSEF)

Rue des Brasseurs 3-5
7700 Mouscron

  • Musea om met het gezin te beleven!label marmaille
  • Wallonie Destination Qualitélabel Wallonie destination qualité
  • Classification des attractions en Wallonie (2)2 soleils
  • Toegankelijk voor PBMlabel velo
  • Kortingen voor minderbedeeldenlabel velo

Andere musea in de streek