Herdenkingsmuseum 40-45

Musée du Souvenir 40-45

Het Herdenkingsmuseum 40-45 is een echte plaats van herinnering gecreëerd door gepassioneerde mensen om deze tragische periode, de Tweede Wereldoorlog in Waals-Brabant, opnieuw te beleven. Het Museum bevindt zich in het dorp Malèves (gemeente Perwez) in de voormalige stallen van een familieboerderij. Het is het resultaat van meer dan 20 jaar onderzoek.

Het Museum stelt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in deze streek voor. De periodes van de invasie van 1940, de bezetting en de bevrijding van 1944 worden besproken. De constant wisselende collectie die getoond wordt, onthult het materiaal dat door de verschillende oorlogvoerders van die tijd werd gebruikt.

Enkele duizenden objecten en ongeveer zestig modellen zijn gerangschikt in scènes om het materiaal in de context van de tijd te plaatsen.

Ook werden militaire voertuigen aan dit materiaal toegevoegd: ze zijn zichtbaar in een nabijgelegen gebouw, waar men tevens een reeks civiele objecten uit de tijd kan waarnemen die het mogelijk maken om zich de moeilijkheden te herinneren die ze tijdens het laatste wereldconflict hebben ondervonden.

De bezoekers ontdekken verder een reeks glazen uitstalkasten waarin documenten en apparatuur uit die tijd voorgesteld worden. Fotodocumenten en archiefbeelden vullen het bezoek aan.

Het museum is het hele jaar door toegankelijk op afspraak.

Het Herdenkingsmuseum 40-45 organiseert elk jaar, tijdens het weekend voor 21 juli, het evenement “Field Depot” dat plaatsvindt in de buurt van het Museum. Deze demonstratie, die elk jaar een groot publiek samenbrengt, heeft tot doel het Herdenkingsmuseum 40-45 in de kijker te zetten en bestaat uit een reconstructie van een geallieerd militair kamp uit de Tweede Wereldoorlog, waardoor het publiek op een didactische en levendige manier, naast de statische tentoonstelling van het museum, de toenmalige uniformen, materialen en voertuigen kan ontdekken.

KFamilies

Het museum is geschikt voor zowel een volwassen als een jong publiek. De tour wordt begeleid en u kan kiezen tussen FR, NL en EN. Voor het jonge publiek is het bezoek aangepast om zo didactisch en leuk mogelijk te zijn (kinderen kunnen voorwerpen aanraken en manipuleren).

OGroepen

Groepen zijn in het museum ook welkom.

1 B

Praktische informatie

Herdenkingsmuseum 40-45

Rue d’Orbais, 2
1360 Malèves

Andere musea in de streek