Laatste Hoofdkwartier van Napoleon

Hier beschermt men de Geschiedenis voor de volgende generaties...

Hier heeft de keizer overnacht voor zijn laatste strijd… die hij verloren heeft. Als je hier binnenkomt, ontdek je het oorlogsmeubilair van Napoleon, zijn haarlok en allerlei voorwerpen die deel uitmaken van het alledaags militaire leven. Speciaal werd er een traject getekend, waarop je elementen kunt aanraken, manipuleren en testen. tenslotte is er ook een kostbare kaart om raadsels te beantwoorden en zo ook, misschien, de beroemde schat te vinden en te delen…

Ik ben… het laatste hoofdkwartier van Napoleon.

KFamilies

Het museum van het laatste hoofdkwartier van Napoleon is aangepast zowel aan een volwassen als aan een jong publiek. Tijdens de renovatie in 2015 werd speciale aandacht besteed aan het gezinspubliek en de kinderen. Het Laatste Hoofdkwartier van Napoleon biedt nu voor de volwassenen een eigentijdse scenografie met verschillende getuigenissen en anekdotes van de personages van het leger van Napoleon in de nacht van 17 op 18 juni 1815. Een andere lezing neemt de jongsten mee in een leuke en educatieve benadering door middel van spellen (code game, raadsels, parcours). Hierdoor kunnen kinderen deze periode van de geschiedenis benaderen en begrijpen terwijl ze plezier hebben. Op het Laatste Hoofdkantoor van Napoleon kunnen kinderen aanraken, manipuleren, spelen, vragen stellen, zichzelf uitdrukken, zwijgen, observeren, testen, delen, niet alles begrijpen en … PLEZIER HEBBEN!

JScholen

Het team van het Laatste Hoofdkwartier van Napoleon biedt klassen van het 4e, 5e en 6e leerjaar om het hele jaar door een pedagogische animatie onder toezicht van begeleiders te beleven en te delen, en dit in fase met het curriculum.

Deze leuke activiteit is gewijd aan de ontdekking van een plek doordrenkt van geschiedenis, de manier van leven van de vroege negentiende eeuw en het dagelijkse leven van een soldaat van Napoleon.

Deze educatieve animatie ontwikkelt zich in drie fasen:
* De kinderen gaan naar het museum voor een leuk bezoek, vol met anekdotes en legendes, die zullen gewijd worden aan de boerderij van Caillou, het leven van een soldaat en de persoonlijkheid en het karakter van Napoleon.
* De kinderen, verdeeld in groepen, worden ondergedompeld in het hart van een bivak. Ze proberen puzzels op te lossen uit “oorspronkelijke” documenten en met behulp van verschillende media. Vervolgens beleven de kinderen een ervaring ‘in de huid van een personage uit 1815.
* Ten slotte wordt een moment voorgesteld dat uitleving en visuele verkenning voor de kinderen combineert in de boomgaard en op de binnenplaats naast de boerderij.

PSenioren

Het museum kan ook in groepen worden bezocht met de audiogids.
Het is beschikbaar in de volgende talen: FR, NL, AL, EN, ES en LSFB

OGroepen

Het museum kan ook in groepen worden bezocht met de audiogids.
Het is beschikbaar in de volgende talen: FR, NL, AL, EN, ES en LSFB

LPersonen met specifieke behoeften

“Een open plek voor iedereen”

Voor de opening van zijn nieuw museum heeft het Laatste Hoofdkantoor van Napoleon zich ook aangepast aan Personen met Beperkte Mobiliteit door middel van aangepaste ruimtes van bij de receptie en in de verschillende museumzalen op het gelijkvloers. Het museum heeft echter te kampen met een klein nadeel: het Laatste Hoofdkantoor van Napoleon is een geklasseerde site die de authenticiteit van de plaats bewaart, inclusief de bestrating uit grote paveien.

Sinds 2015 heeft het Laatste Hoofdkwartier van Napoleon zijn scenografie ook toegankelijk gemaakt voor mensen die doof of slechthorend zijn. Een videogids biedt een ondertekende versie (Franse gebarentaal van België) en ondertitels, getuigenissen en anekdotes via de audiogids.

Recent heeft het museum zich ook aangepast aan visueel gehandicapten door hen een veilige route, tactiele elementen en audiobeschrijving te bieden. Sommige werken kunnen ook door aanraking worden ontdekt.

2 B

Praktische informatie

Laatste Hoofdkwartier van Napoleon

Chaussée de Bruxelles, 66
1472 Vieux-Genappe

  • Musea om met het gezin te beleven!label marmaille
  • Classification des attractions en Wallonie (4)4 soleils

Andere musea in de streek