Museum van Wasgoed van Spa

Ontdek de evolutie van de wasserijtechnieken

Het museum licht u toe op de werkomstandigheden van de vrouwen en de evolutie van de wasserijtechnieken. De bezoekers ontdekken de manier waarop de vrouwen in de Middeleeuwen de grote stoom, die een ganse week in beslag nam, verwezenlijkten. U vindt er ook een zicht op de allereerste wasmachines uit de 19de eeuw. Vrijwilligers  hielpen mee voor de werking van de eerste electrische machines.

Het museum schetst ook de evolutie van het zeep en van de wasprodukten.

Het gaat tegelijkertijd om een leerzaam, ongewoon en ontspannend bezoek dat tot allen gericht is, kinderen en volwassenen.

OGroepen

Het bezoek aangeboden in het Wasserijmuseum belloft verrassend te zijn voor de jongsten en emotioneel voor de senioren die levensfragmenten uit hun kindertijd kunnen oproepen. Het bezoek duurt 1u30 en wordt geanimeerd door onze gidsen. Het wordt uitgevoerd in een subgroep van 15 personen. Iedereen ziet het hele museum maar met verschillende paden. Het is verplicht om te reserveren.

lZie de aanbieding

LPersonen met specifieke behoeften

Het museum is toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit. De zalen zijn ruim. Het museum laat de mensen toe om machines aan te raken, de geuren van wasproducten te ruiken, de wasplank en oude wasmachines met water te gebruiken.

Voor meer informatie,  rechtstreeks contact opnemen met het museum.

JScholen

Het museum roept de arbeidsomstandigheden van vrouwen en de evolutie van de wasserijtechnieken op. Tijdens het bezoek worden jongeren uitgenodigd om terug te gaan in de tijd. Ze zullen ontdekken hoe de vrouwen de “grote was” van de Middeleeuwen hebben gepresteerd, zo’n weeklange karwei. Ze zullen de eerste wasmachines ontdekken die rond het midden van de 19e eeuw zijn gemaakt. Terwijl ze door de museumzalen wandelen, zullen ze zich bewust worden van de verschillende stadia in de evolutie van de technische vooruitgang. Veel machines zijn opgeknapt en de vrijwillige animators zorgen ervoor dat ze werken.

Na het wassen van de kleding moet je hem strijken: de kinderen zullen naast de ijzers ook andere minder gebruikelijke voorwerpen ontdekken, zoals een heel oude kalander. Het museum roept natuurlijk de evolutie van zeep- en wasproducten op.

De bezoeken zijn aangepast aan het schoolniveau van de kinderen vanaf het eerste jaar lager onderwijs tot het laatste jaar van de middelbare school. Sommige machines kunnen door kinderen worden bediend, andere werken op elektriciteit.

lZie de aanbieding

1 B

Praktische informatie

Museum van Wasgoed van Spa

Rue Hanster 10
4900 Spa

  • Musea om met het gezin te beleven!label marmaille
  • Toegankelijk voor PBMlabel velo
  • Kortingen voor minderbedeeldenlabel velo

Andere musea in de streek